Wereld en tijd van Augustinus
Een prachtig geschreven, historische roman over Spes Niger die leefde in de vijfde eeuw in Noord-Afrika. Spes bewonderde Augustinus, maar had ook grote moeite met deze bisschop van de havenstad Hippo. In de vorige twee recensies zijn uitstekende samenvattingen van het boek gegeven.
Om een aantal redenen beveel ik dit boek aan. Allereerst, de persoon van kerkvader Augustinus gaat meer voor je leven, wat voor mens hij was en welke theologische opvattingen hij huldigde. Verder steek je veel kennis op van het leven in Noord-Afrika in lang vervlogen tijden. Gedetailleerd wordt soms beschreven hoe en met welke ingrediƫnten een maaltijd wordt klaargemaakt, hoe steden en dorpen er op allerlei tijdstippen van de dag eruit zien en hoe in die tijden gereisd werd. Verder worden heel spannend strijdtonelen en bijbehorende martelingen beschreven. Tenslotte, de schrijfstijl is zeer prettig. Goed lopende zinnen in helder hedendaags Nederlands.
Ik kijk er al naar uit de twee andere boeken van Frans Willem Verbaas over een belangrijke westerse theoloog te gaan lezen, nl. over Calvijn en over (de vrouw van) Karl Barth.