Dus zo is Urk
Wat een goed boek. Zeker vier sterren waard. Een Belgische journalist vertoeft een half jaar op Urk, heeft alles over Urk gelezen wat los en vast zat en vele, vele inwoners van Urk gesproken. Door dit boek ben ik erachter gekomen dat mijn beeld van Urk zeer onvolledig en onjuist was. Declercq beschrijft haarfijn hoe het dorp is ontstaan, wat de visserij heeft betekend voor het dorp, wat er de laatste jaren allemaal is veranderd en wat en hoe Urk nu is. In Urk wonen hele gewone mensen, ook veel kerkelijke en hopelijk ook gelovige mensen. De hele gereformeerde gezindte is er vertegenwoordigd. Onvoorstelbaar hoeveel verschillende kerkgenootschappen er zijn. Maar ook onvoorstelbaar dat naast het oude dorp er grote nieuwbouwwijken zijn ontstaan en dat er een reusachtig industrieterrein is met een viswerkende industrie met verbindingen all over the world. Declercq heeft een heldere, transparante schrijfstijl, goed lopende zinnen, leuke beeldspraak. Er zit een enorme vaart in allerlei verhalen. Toch is het niet overal makkelijk leesbaar. In sommige stukken, waarin hij bijv. uitlegt hoe een enorm concern mbt visverwerking is ontstaan moet je je aandacht er goed bijhouden, wil je het kunnen volgen. Zo'n stuk heeft een gigantische informatiedichtheid. Het boek kent journalistieke, onderhoudende, sociologische, maatschappelijke aspecten. Bijzonder leerzaam en verrijkend.