Spanning, vaart, problemen snel opgelost.

janlam 17 januari 2025
Stormachtig Berlijn gaat over Suzanne Smit, interieurontwerpster. Haar bedrijf loopt goed. Toch wordt ze door haar financieel adviseur Mo geadviseerd uit te breiden t.b.v. de continuïteit van haar bedrijf. Daar heeft ze echter geen zin in. Dan moet ze nl. de regie over allerlei zaken aan anderen gaan overlaten, terwijl ze nu bijna alles zelf in de hand kan houden. Elke maand gaat ze een weekend naar Berlijn om zich onder een andere naam, Zoey, onder te dompelen in het uitgaansleven. Ze raakt verstrikt in overnamepogingen door een groot bedrijf in de branche dat haar bedrijf wil opkopen en inlijven. Suzanne is echter niet van plan dat te laten gebeuren. Totdat ze telkens wordt belaagd en onder druk gezet om haar bedrijf te verkopen.

Ik ben het boek gaan lezen omdat het zich deels in Berlijn afspeelt, de stad waar ik een groot liefhebber van ben geworden en regelmatig naartoe ga. Het is een aardig boek. Het verhaal is bijzonder spannend en er zit een enorme vaart in, doordat onverwachtse gebeurtenissen telkens kort en duidelijk worden beschreven. Er is sprake van modern taalgebruik. De sfeertekening van Berlijn, hoe minimaal ook, is best leuk. Verder zie je dat Suzanne door gesprekken met haar oma tot andere inzichten komt. Er zit enige psychologische ontwikkeling in de hoofdpersoon.

Taalgebruik is verzorgd en helder. Geen bijzondere beeldspraak of subtiele natuurbeschrijvingen. Ik lees (las) ernaast 'De Toverberg', een pil van ruim 900 blz. die juist langzaam lezen vraagt om de bijzondere beeldspraak of de plastische beschrijvingen van menselijke situaties goed tot je door te laten dringen.

De ontknoping komt wat gezocht over. De groei in de relatie van Suzanne met medewerker en vriend Niels wordt ineens verbeterd, Niels z'n tijdelijke liefje Tatjana pakt haar biezen als ze de snelle toenadering tussen Niels en Suzanne merkt. In de laatste bladzijden worden veel problemen en onduidelijkheden snel en gemakkelijk opgelost.

Wil je een spannend verhaal, tegen een stukje Berlijns decor, zonder al te veel diepgang, dan kun je dit boek heel goed lezen.

Meer recensies van janlam

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.