Meeslepende oorlogsroman

jannedeloof 07 mei 2023
“Als ik er niet meer ben” is een oorlogsroman die je het gevoel geeft dat je een film kijkt. De protagonist is een 16-jarige jongen genaamd Douglas McMorrow en hij besluit samen met zijn vriend Lachlan aan een legeropleiding te beginnen. Ik vond het een meeslepend verhaal dat je een realistisch beeld geeft van hoe de oorlog er voor de meeste soldaten aan toeging.

De auteur van het boek is Beau Charlotte en "Als ik er niet meer ben” is haar debuutroman. Ik haalde al eerder aan dat ik vind dat het boek een beeldende schrijfstijl heeft en dat je tijdens het lezen van het boek het gevoel hebt dat je een film kijkt, dit komt waarschijnlijk doordat ze zich tijdens haar studies verdiepte in scenarioschrijven. De uitgever van het boek is Clavis en het boek is uitgegeven in 2020. Bovendien is het boek ook niet al te dik (slechts 200 pagina’s).

Het verhaal begint in Schotland bij een jongen genaamd Douglas, hij woont daar samen met zijn vader want zijn moeder is een tijdje geleden overleden. Door het overlijden van zijn moeder werd de band tussen Douglas en zijn vader slechter. Buiten zijn vader had hij nog goed contact met zijn opa, maar wanneer Douglas’ opa jammer genoeg ook komt te overlijden besluit Douglas zich samen met een vriend aan te melden voor het leger. Tijdens de legerperiode van Douglas en Lachlan verandert Douglas zijn karakter echter door de vele gruwelijke taferelen die hij te zien krijgt.

Het verhaal speelt zich af op verschillende plekken, het begint in Schotland, wanneer Douglas en Lachlan aan hun opleiding beginnen gaan ze naar Engeland en als ze ten strijde trekken gaan ze naar Frankrijk. De thema’s die in het verhaal aan bod komen zijn voornamelijk zelfvertrouwen, rouw, angst, verslaving en loyaliteit. Ook wordt er vooral een kant van de oorlog besproken die weergeeft hoe gruwelijk deze periode was voor de vele jonge soldaten en hoe zij trauma’s tijdens deze periode hebben opgelopen.

Doordat het verhaal niet al te lang is wordt er voornamelijk aandacht besteed aan de protagonist en niet aan de nevenfiguren maar dit vond ik persoonlijk helemaal geen probleem omdat dit goed bij het verhaal paste, ik denk dat als er meer aandacht aan de nevenfiguren zou besteedt worden het verhaal niet meer zo duidelijk en vlot te lezen zou zijn. Bovendien is de protagonist een vol karakter die een zeer duidelijke evolutie meemaakt en kom je alle belangrijke informatie via hem te weten.

Doordat het een Young Adult boek is, is het boek zeer toegankelijk voor een breed publiek (jongeren en volwassenen) en is het ook vlot te lezen voor mensen die niet vaak en graag lezen.

Persoonlijk vind ik dat je het boek zeker een kans zou moeten geven omdat het een vlotte en beeldende schrijfstijl heeft en omdat het boek slechts 200 pagina's telt. Een andere reden waarom je het boek zou moeten lezen is omdat je zo een realistisch beeld van de oorlog krijgt.

Meer recensies van jannedeloof