Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De auteur wil te veel vertellen

Janneke Bouwman 04 december 2014

Karin Hazendonk (1961) debuteerde in 2013 met een (voorlees)boekje voor kinderen, het eerste deel van een trilogie. In juni 2014 is haar debuutthriller Blun verschenen. Handelswaar is haar tweede thriller en de eerste in een serie met hoofdpersonen Monique van Dijk en Herman de Waal. Het tweede deel in deze serie verschijnt eind 2015 onder de titel Moordteam.

In Handelswaar staat de verdwijning van de 16-jarige Lisa centraal. Zij woont met haar moeder in een flatje. Haar ouders zijn gescheiden en ze ziet haar vader praktisch niet. Wanneer ze wordt ontvoerd, gaat er een beerput open aan misdaden en moord. Het is aan de net als forensisch rechercheur afgestudeerde Monique van Dijk en haar collega's Herman de Waal, Katja Mulder en Wim van Beek om Lisa op te sporen en en passant de moorden op twee vrouwen en een mishandeling op te lossen.

Karin Hazendonk heeft een boeiende manier van schrijven en het verhaal is indringend en spannend. Zij weet goed weer te geven hoe schokkend eenvoudig het is om als jong meisje in de handen van een loverboy te vallen. Daarbij probeert de auteur alle kanten van een zaak te belichten. En daar komt het manco van dit boek aan het licht: er zijn te veel onderwerpen die door elkaar heen gaan lopen. Kenmerkend hiervoor is de hoofdstukindeling die de naam heeft van de persoon om wie het op dat moment draait. Op een gegeven moment is het lastig om de draad van het onderwerp, dat een tijdje eerder is losgelaten, weer op te pakken. Het perspectief verschuift te vaak en te lang van het ene naar het andere personage. Sommige hoofdpersonen blijven hoofdstukken lang uit beeld om dan ineens weer op te duiken. Dat maakt het geheel nodeloos verwarrend en het verhindert de lezer om echt mee te kunnen voelen met de hoofdpersonen. Dat het verhaal bovendien veelvuldig van tijd verspringt, maakt het er niet gemakkelijker op.

Aan het eind wordt de focus verlegd naar het politieteam dat de verschillende zaken die de revue zijn gepasseerd onderzocht heeft. In Handelswaar is er geen strakke finish met de oplossing van alle misdaden en arrestatie van de daders. Daarvoor moeten we wachten op het volgende deel in deze serie, dat in november 2015 verschijnt onder de titel Moordteam. Wanneer het Hazendonk lukt om daarin de valkuil van te veel willen vertellen te vermijden en de focus voornamelijk op de hoofdpersonen – te weten de mensen van het politieteam – te richten, verheug ik mij op een goed en spannend verhaal.

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke Bouwman

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur