Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Onderhoudende thriller

Janneke Bouwman 28 juli 2021

‘De slang heeft het gedaan’ (Genesis 3: 13)

De slang is hét toonbeeld van ontrouw en achterbaksheid. Hij heeft Eva verleid te eten van de boom der kennis van goed en kwaad en zo is, naar het idee van veel Christenen, de zondeval een feit geworden. Dit was het begin van veel ellende voor vrouwen. De vrouw is in veel godsdiensten de pineut: zij wordt achtergesteld, moet zich richten naar de man en haar mond houden. Maar klopt dat idee over Eva en de zondeval wel? Of over al die andere vrouwen in de Bijbel? In Het Evacomplex werkt journaliste Magda Filippo aan een boek over een twaalftal vrouwen in de Bijbel. Wie was Eva? Wie was Lilith? Was Maria Magdalena wel de mannenverslindster waarvoor zij lange tijd gehouden werd? De lezer volgt haar research op de voet, soms een tikkeltje taai maar over het algemeen zeer interessant.

Jeroen Windmeijer (1969, thrillerauteur met de focus op religie) en Jacob Slavenburg (1943, cultuurhistoricus) koppelen het onderzoek van Magda aan een intrigerend misdaadverhaal waarin de bekende Leidse slangenexpert Frank van As een hoofdrol speelt. Hij is ook ouderling in een conservatieve Pinkstergemeente met de uiterst behoudende dominee Hugo als voorganger. Leden van de kerk kunnen hun geloof bewijzen door tijdens een gebedsbijeenkomst een giftige ratelslang op te pakken. Worden ze gebeten, dan hoeven ze immers alleen maar te bidden en als hun geloof groot genoeg is zal God hen niet laten sterven. Toch?

De auteurs hebben na hun vorige gezamenlijke boek, Het Isisgeheim, nogmaals hun enorme kennis van wereldgodsdiensten samengebracht in een interessant en hoogstaand verhaal. Ditmaal dus over vrouwen en hun plaats in de Bijbel, maar ook over volgzaamheid en charisma. Interessante inzichten uit onder andere de Joodse en Christelijke tradities, die botsen met een conservatieve kijk op Christendom in het algemeen en vrouwen in het bijzonder, worden gecombineerd met een goed uitgewerkte misdaad die zich afspeelt binnen de context van een conservatieve splinterkerk.

De korte hoofdstukken met veel perspectiefwisselingen leiden de lezer, na een statisch eerste deel waar je echt even doorheen moet, in volle vaart door het boek. Magda brengt met haar uitgebreide research steeds meer achtergrond in het verhaal en Frank en zijn vrouw Cat (die tevens bevriend is met Magda) met hun Pinkstergemeente zorgen voor het frame waarin Magda’s werk een plek krijgt. Het totaalplaatje is een intrigerende en onderhoudende thriller met veel achtergrondinformatie.

De personages zijn goed uitgewerkt en zo herkenbaar dat je je kunt voorstellen dat je hen al dwalend door Leiden tegen het lijf kunt lopen. En dat de auteurs Leiden goed kennen blijkt wel uit de minutieuze beschrijving van de stad. Zeer uitnodigend en een mooie feitelijke ondersteuning van de fictie.

Bij Jeroen Windmeijer gaat het in zijn boeken om de kracht van de verhalen. Hoewel nu fulltime auteur wil hij als rasechte leraar – zijn oorspronkelijke beroep – mensen nog steeds iets bijbrengen. Jacob Slavenburg is van huis uit niet kerkelijk maar is zich al vroeg in zijn carrière gaan verdiepen in de ‘man van Nazareth’. Hij was er al op jonge leeftijd van overtuigd dat de geschiedenis anders was dan hoe deze in godsdienstlessen en in de kerken werd verteld. Zijn kennis over aanpassingen van Bijbelteksten in de begintijd van het Christendom is het fundament onder Het Evacomplex. Deze tweede thriller van dit duo is het resultaat van een zeer geslaagde samenwerking die smaakt naar meer.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke Bouwman

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19