Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Veel geblaat, weinig wol

Janneke Bouwman 07 november 2017

Na IJsblauw - Het Instituut is dit boek het tweede deel in een trilogie die science fiction-achtig aan doet door het onderwerp: de hoofdpersoon, Eva-Lin, is een kloon die door haar ontwerper Marcus Brent met een speciaal doel is gemaakt. Zij – en andere klonen – moeten worden verkocht aan de hoogste bieder om als vechtmachines te dienen. Ze zijn ontdaan van alle menselijke emoties en getraind om te moorden. Althans, dat was het doel van Brent. De ontwikkeling van Eva-Lin en haar mannelijke tegenhanger, Adam, is abrupt onderbroken waardoor zowel Eva-Lin als Adam niet voldoen aan de hoge verwachtingen die Brent van ze had. Erger nog, niet alle menselijke gevoelens zijn uit hun DNA weggehaald, waardoor hun reacties onvoorspelbaar zijn geworden.

Wat de gevolgen daarvan waren, zijn in IJsblauw - Het Instituut uitgebreid beschreven. In dit boek gaat de strijd van Eva-Lin tegen Marcus Brent naadloos verder. Zij wil het levenswerk van Brent vernietigen en zeggenschap krijgen over haar eigen leven. Maar kan zij blijven rekenen op de hulp van Adam? 

De verwachtingen over dit vervolg waren hooggespannen na de avonturen Eva-Lin en Adam in het eerste deel. Lineke Breukel had daarin blijk gegeven een vlot en boeiend verhaal te kunnen vertellen. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat dat niveau in IJsblauw – Het beest niet wordt gehaald. Bij een vervolg op een eerder boek is ontwikkeling van de personages of een verdieping van de verhaallijn belangrijk om mee te kunnen blijven leven. In dit boek is daar echter geen sprake van. De lezer valt weliswaar van de ene gruwelijkheid en zoektocht in de andere, maar het is meer van hetzelfde.

Er gebeurt heel veel en in een moorddadig tempo. De lezer krijgt geen moment rust. Het idee ontstaat al gauw dat met minder actie en meer uitwerking van enkele onderdelen van het verhaal, het boek wellicht minder bladzijden maar wel meer spanning had kunnen hebben. Daarbij komt dat, net als in het eerste deel, ook in dit boek de uitvoerige, zeer gedetailleerde beschrijvingen van alles wat er met de hoofdpersonen gebeurt, de lezer tot niet meer dan consument maakt. Er is geen ruimte voor interpretatie of meespeuren; alles wordt aan je voorgeschoteld.

Wat het boek ten goede komt, is de vlotte en meeslepende schrijfstijl van de auteur. Ook al gruwel je af en toe van de heftige acties die hier en daar naar horror neigen, de hoofdstukken rijgen zich als vanzelf aaneen.

IJsblauw – Het beest kan los worden gelezen van het eerste deel, IJsblauw – Het instituut. Maar voor een goed inzicht in de verschillende karakters en gebeurtenissen verdient het wel aanbeveling dat boek eerst te lezen. De cliffhanger van Het beest zal de liefhebber nieuwsgierig maken naar het derde en laatste deel van de IJsblauw-trilogie: Kloon, dat is verschenen in oktober 2017. Maar daar hoort deze lezer niet bij.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke Bouwman

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur