Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Beproefd recept succesvol op herhaling

Janneke Bouwman 07 november 2019

Karen Rose (1964, VS) staat hoog in het rijtje favoriete auteurs van veel thrillerliefhebbers. Sinds zij in 2003 is begonnen te publiceren staat ze onveranderlijk bovenin de bestsellerlijsten. En dat is niet verwonderlijk. Haar boeken bevatten alle ingrediënten voor een goede thriller: flink oplopende spanning, intriges, goede plotontwikkeling, herkenbare personages. Daarnaast geeft zij haar boeken nog wat extra's mee: een gezonde dosis romantiek.  

Het leitmotif is de misdaad die opgelost moet worden, maar met name de hoofdpersoon c.q. hoofdpersonen wordt/worden toegankelijk gemaakt voor de lezer door zijn of haar persoonlijke motieven en achtergrond (vaak gekenmerkt door liefdevolle, maar ook getraumatiseerde gezinsverhoudingen) en een opbloeiende romance. Om die reden staat Karen Rose ook wel bekend als de koningin van de ‘romantic suspense’.  

In al haar boeken wordt dat beproefde recept toegepast. Het verveelt echter nooit, omdat haar plots altijd weer verrassend zijn. Dan kun je het herkenbare stramien als een soort anker gaan zien voor de lezer; je kunt je vasthouden aan de bekende structuur van het boek en helemaal losgaan op het verhaal en de misdaad zelf.  

En dat is in Nergens veilig opnieuw goed uitgewerkt. Psychiater Tess Ciccotelli heeft onlangs haar krediet bij politie en OM verspeeld door een beestachtige moordenaar ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Hierdoor kon hij niet worden veroordeeld en werd hij opgenomen in een psychiatrische inrichting. Wanneer verschillende patiënten van Tess met tussenpozen van enkele uren onder verdachte omstandigheden zelfmoord plegen, is de politie er dan ook als de kippen bij om haar in de kraag te vatten. Als verbindende factor moet zij er immers wel meer van weten.  

Wanneer blijkt dat zij niet bij de zelfmoorden betrokken kán zijn en er verder vraagtekens worden gezet bij de voorvallen, wordt langzamerhand een sinister complot zichtbaar. Wie is erop uit om Tess te vernietigen? En vooral: waarom? Heeft het te maken met haar werk? Uit welke hoek komt het gevaar? En hoewel niet elke politieman zich ineens achter haar schaart, krijgt zij voldoende steun en gaat ze samen met rechercheur Aidan Reagen de strijd aan met een sluwe moordenaar.  

Karen Rose heeft met Nergens veilig weer een superspannend verhaal geschreven. Motieven als wraak, ambitie en haat krijgen ruim baan. De plot zit uitstekend in elkaar en wordt in het tijdsbestek van precies een week ontrafeld. En omdat elk deel van het verhaal met een datum en een tijdstip begint, voel je als lezer de urgentie van de zoektocht naar de dader. Een urgentie die steeds dringender wordt en hartslagverhogend werkt met elk nieuw slachtoffer.  

Nergens veilig is de vertaling van het boek You can't hide, dat al in 2006 is verschenen. Het is het tweede deel uit de 'Chicago'-serie (waaronder ook de boeken Niemand zeggen, In het vizier, Niets te vrezen en het nog niet vertaalde Count To Ten horen). Andere boeken van Rose zijn onder te brengen in series spelend in Baltimore, Minneapolis en Cincinnatti. Maar er zijn ook kruisverbanden, zoals rechercheur Vito Ciccotelli uit het eerste deel van de ‘Vartanian’-reeks, die de broer is van hoofdpersoon Tess uit Nergens veilig, een boek uit de ‘Chicago’-serie. Dat betekent soms een feest van herkenning wanneer je je geliefde hoofdpersonen uit het ene boek tegenkomt in een ander verhaal.  

Met Nergens veilig zijn nu praktisch alle oudere boeken van Karen Rose in Nederlandse vertaling verschenen. Alleen het in 2007 geschreven Count To Ten wacht daar nog op. En dan zijn er natuurlijk de vier boeken die deze veelschrijfster (25 boeken in 16 jaar) de afgelopen drie jaar nog heeft geschreven. Hopelijk zullen die de komende tijd ook door uitgeverij De Fontein in het Nederlands worden uitgegeven. De trouwe fans van Rose zullen er dankbaar voor zijn!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke Bouwman