Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een klassieke whodunit

Janneke Bouwman 27 oktober 2015

De Britse auteur Tim Weaver (1977) is van oorsprong journalist, die voornamelijk schreef over videogames. Persoonlijke omstandigheden, waaronder de ziekte van zijn vrouw, verwerkte hij in wat zijn eerste boek werd. En hoewel het tien jaar heeft geduurd voordat dit debuut in 2010 gepubliceerd werd, heeft hij sindsdien ieder jaar een nieuw boek rondom zijn vaste hoofdpersoon, David Raker, geschreven.

Weaver is geïntrigeerd door de gedachte hoe het kan dat iemand volledig uit beeld verdwijnt; zeker in de huidige tijd met beveiligingscamera's op elke hoek van de straat, mobiele telefoons die opgespoord kunnen worden en 24/7 nieuwsprogramma's. Wie zou deze mensen kunnen vinden? Zie daar de basis voor zijn thrillers met als protagonist ex-journalist en weduwnaar David Raker die één grote missie heeft in het leven: vermiste personen opsporen.
Het personage Raker zat al in het hoofd van de auteur voordat hij een plot had bedacht voor zijn debuut: het moest een bewogen, sterke, intelligente man zijn met speurderskwaliteiten. Stressbestendig, met een groot psychologisch inzicht in de menselijke natuur maar geen Superman. Of zoals Weaver schrijft: 'He wouldn't be able to dodge bullets'. Zo'n held kan algauw ontsporen in een niet te pruimen figuur, maar dat is hier gelukkig niet gebeurd. Raker is een goed uitgewerkt personage met wie lezers zich uitstekend kunnen identificeren. En eerlijk gezegd weer eens wat anders dan de eenzame, depressieve danwel chagrijnige politiemensen die de afgelopen jaren veel thrillers bevolkten. Niets mis mee geweest, maar deze positieve insteek voelt goed.

Nooit meer terug  is het derde deel in de serie die momenteel uit zes boeken bestaat, en het enige dat tot nu toe in het Nederlands is vertaald. Raker wordt door een vroegere vriendin gevraagd om haar zus, zwager en hun twee kinderen op te sporen. Zij verdwenen een paar weken geleden zonder een spoor achter te laten, terwijl in hun huis het eten nog op het fornuis stond, de radio aan was en de hond gewoon rondliep. Wat heeft hen ertoe gebracht om van het ene op het andere moment te verdwijnen? Of heeft iemand hen daarbij een handje geholpen? De politie heeft het dossier nagenoeg gesloten vanwege gebrek aan aanknopingspunten. Raker krijgt een heel dun draadje in handen door alle beschikbare gegevens zoals politierapporten en getuigenverklaringen nog eens tegen het licht te houden en losse eindjes voorzichtig met elkaar te verbinden. Het gezin blijft er niet minder spoorloos onder, maar er tekent zich langzamerhand een barbaarse misdaad af.

Nooit meer terug  is een mooie leeservaring; een klassieke whodunit met een sympathieke hoofdpersoon, minder sympathieke tegenstanders en hulpeloze slachtoffers die de pech hadden machtige mensen voor de voeten te lopen. De lezer volgt Raker op zijn speurtocht, maar weet net eventjes iets meer dan hem door goed gedoseerde flashbacks die naadloos in het verhaal passen. Die kennis kan verkeerd uitpakken voor wat betreft het opbouwen van de spanning maar Weaver is erin geslaagd het tegendeel te bewerkstelligen. Hij voegt hiermee juist een extra dimensie toe aan de ontwikkeling van het verhaal zonder dat er te veel van de inhoud wordt prijsgegeven. Deze wisselingen tussen heden en verleden werken goed samen om de spanning op een hoog niveau te houden. Weliswaar geen nagelbijtende spanning maar een groeiende wens om te weten te komen wat er nu eigenlijk is gebeurd met het verdwenen gezin. Wanneer de plot zich uiteindelijk ontvouwt valt alles op zijn plek. Zijn de vermisten nog te redden of kunnen ze alleen nog gewroken worden? Net als Raker heeft de lezer er een hard hoofd in, maar doet hij niettemin zijn best de hoop levend te houden. De twist zit hem zoals vaak in het slot van het boek; een twist die benieuwd maakt naar de andere delen in de serie rondom David Raker, speurder naar mensen die, al dan niet met opzet, verdwenen zijn.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke Bouwman

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.