Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Boeiende, vlot lezende politiethriller

Janneke Bouwman 28 juli 2014

Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) schreef in 2004 haar thrillerdebuut en is inmiddels een gelouterd auteur met een rijk geschakeerd oeuvre. Haar boeken zijn genomineerd geweest voor onder andere De Gouden Strop en de NS Publieksprijs en ze heeft diverse prijzen gewonnen waaronder de Crimezone Award voor beste Nederlandstalige thriller voor Op klaarlichte dag. Ze heeft verschillende genres uit haar pen laten vloeien, waaronder jeugd- en reisboeken, maar is bij het grote publiek voornamelijk bekend vanwege haar thrillers. In eerste instantie waren dit standalones, maar nu heeft zij zich ook gewaagd aan een serie politiethrillers rond de Alkmaarse politierechercheur Lois Elzinga.
Vraag niet waarom  is inmiddels het derde deel in de serie met Lois Elzinga in de hoofdrol.

Het verhaal begint met een niet-fatale steekpartij op een parkeerplaats van een supermarkt. Vervelend voor het slachtoffer, maar nog niet direct dramatisch. De spanning loopt op wanneer kort daarop nog twee personen worden neergestoken, waarbij een dode valt. Niets lijkt de slachtoffers met elkaar te verbinden, wat het werk voor Lois en haar partner Fred extra moeilijk maakt.

Simone van der Vlugt weet vanaf het begin de lezer te boeien met een prettige, soepele schrijfstijl waarmee ze je al gauw aan de haak heeft. Net zoals Lois en Fred begrijp je niets van de toedracht van de steekpartijen en puzzel je mee over de motieven. Dit is de grote kracht van Van der Vlugt die ze bijvoorbeeld ook in De reünie  toepast.
Naast misdaad is er ook ruimte voor de ontwikkeling van de personages. Zo komt de lezer meer te weten over de niet zo gelukkige jeugd van Lois, wat zijdelings ook een link heeft naar het thrillerdeel van het boek. De overgangen zijn soepel en logisch en het geheel ademt een hedendaagse, herkenbare sfeer. Ik ken Alkmaar zelf niet, maar kan me voorstellen dat de beschrijvingen van de stad (waar de auteur tegenwoordig woont) op veel waardering kunnen rekenen bij mensen die deze plaats wel kennen.

Vraag niet waarom  is een boeiende, vlot lezende politiethriller waarin veel aandacht is voor het pure recherchewerk. Simone van der Vlugt houdt van gedegen research – dat vindt ze feitelijk het leukste onderdeel van het schrijven van een nieuw boek – en dat blijkt ook uit het geloofwaardige karakter van haar plot. Voor de liefhebbers van spannende boeken is Vraag niet waarom  een geheide aanrader voor de vakantiekoffer. Een dat doet verlangen naar nog meer avonturen van Lois Elzinga!

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke Bouwman

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur