Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een eyeopener in de racismediscussie

Silke van Deelen 06 januari 2017

Niet alleen fans van Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje (1970) hoeven het vervolg hierop met als titel Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas te lezen. Het verhaal op zichzelf bevat zo’n duidelijke, helder beschreven boodschap dat het ook zonder het eerste deel gelezen te hebben indruk zal maken.

Robert Vuijsje maakte zijn schrijversdebuut met Alleen maar nette mensen. Drie jaar lang zeulde hij met het manuscript van uitgever naar uitgever, totdat hij er uiteindelijk een vond die het aandurfde om het op de markt te brengen. En met succes; het boek kreeg prachtige recensies en nominaties voor diverse literatuurprijzen, maar wakkerde ook een behoorlijke discussie aan. Het boek zou racistisch, seksistisch en haatdragend zijn ten opzichte van de vrouwelijke zwarte gemeenschap. Een opvatting die zeer begrijpelijk is, want Vuijsje schrijft vrij denigrerend over deze gemeenschap. Personages worden overdreven stereotype neergezet; zwarte vrouwen als op uiterlijk gericht, dom en maatschappelijk achtergesteld. Humoristisch of niet; het realistische verhaal geeft een goed beeld van de tegenstellingen tussen allochtonen en autochtonen in het huidige Nederland.

Aangezien Vuijsje in Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas op precies dezelfde toon verdergaat, kan deze mening ook gedeeld worden over dit sinterklaasverhaal. Vuijsje maakt daarbij gebruik van een staccatostijl, met veel korte zinnen en termen uit de buitenlandse straattaal. Tenzij hij de gedachten van David beschrijft, of situaties waarin hij met zijn hoogstaande familieleden converseert. Dan volgen lange, tamelijk complexe en samengestelde zinnen met beduidend meer hoogdravende woorden. Door overduidelijk deze twee verschillende schrijfstijlen te hanteren, wordt des te meer de kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen benadrukt.

Beide verhalen schetsen zo een beeld van het Nederland dat beter de huidige maatschappij beschrijft dan menig ander boek; een multiculturele samenleving met gemengde wijken en scholen, allochtone Nederlanders die de Hollandse taal amper spreken en naast kerken inmiddels bijna net zoveel moskeeën en synagogen. Nederland is niet meer het land dat het vijftig jaar geleden was. Het land verandert en deze veranderende samenleving brengt discussies met zich mee. Ook discussies over tradities die al eeuwenlang in Nederland bestaan. En dat is precies de boodschap die Vuijsje in Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas – veel beter dan in het eerste boek – aan de lezer over weet te brengen, opgehangen aan de kapstok van de zwartepietendiscussie. Vuijsje neemt via de Joodse hoofdpersoon David een duidelijk standpunt omtrent deze zwartepietendiscussie in en weet zijn mening, verpakt in dit verhaal met een dialoog met zijn 'nette' vader als slotstuk, in uiteindelijk slechts een paar zinnen perfect te ventileren en beargumenteren. Daarmee fungeert het boek wellicht voor menigeen zelfs als eyeopener in de hele racismediscussie rondom Zwarte Piet.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silke van Deelen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur