Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een eyeopener in de racismediscussie

Silke van Deelen 06 januari 2017

Niet alleen fans van Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje (1970) hoeven het vervolg hierop met als titel Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas te lezen. Het verhaal op zichzelf bevat zo’n duidelijke, helder beschreven boodschap dat het ook zonder het eerste deel gelezen te hebben indruk zal maken.

Robert Vuijsje maakte zijn schrijversdebuut met Alleen maar nette mensen. Drie jaar lang zeulde hij met het manuscript van uitgever naar uitgever, totdat hij er uiteindelijk een vond die het aandurfde om het op de markt te brengen. En met succes; het boek kreeg prachtige recensies en nominaties voor diverse literatuurprijzen, maar wakkerde ook een behoorlijke discussie aan. Het boek zou racistisch, seksistisch en haatdragend zijn ten opzichte van de vrouwelijke zwarte gemeenschap. Een opvatting die zeer begrijpelijk is, want Vuijsje schrijft vrij denigrerend over deze gemeenschap. Personages worden overdreven stereotype neergezet; zwarte vrouwen als op uiterlijk gericht, dom en maatschappelijk achtergesteld. Humoristisch of niet; het realistische verhaal geeft een goed beeld van de tegenstellingen tussen allochtonen en autochtonen in het huidige Nederland.

Aangezien Vuijsje in Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas op precies dezelfde toon verdergaat, kan deze mening ook gedeeld worden over dit sinterklaasverhaal. Vuijsje maakt daarbij gebruik van een staccatostijl, met veel korte zinnen en termen uit de buitenlandse straattaal. Tenzij hij de gedachten van David beschrijft, of situaties waarin hij met zijn hoogstaande familieleden converseert. Dan volgen lange, tamelijk complexe en samengestelde zinnen met beduidend meer hoogdravende woorden. Door overduidelijk deze twee verschillende schrijfstijlen te hanteren, wordt des te meer de kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen benadrukt.

Beide verhalen schetsen zo een beeld van het Nederland dat beter de huidige maatschappij beschrijft dan menig ander boek; een multiculturele samenleving met gemengde wijken en scholen, allochtone Nederlanders die de Hollandse taal amper spreken en naast kerken inmiddels bijna net zoveel moskeeën en synagogen. Nederland is niet meer het land dat het vijftig jaar geleden was. Het land verandert en deze veranderende samenleving brengt discussies met zich mee. Ook discussies over tradities die al eeuwenlang in Nederland bestaan. En dat is precies de boodschap die Vuijsje in Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas – veel beter dan in het eerste boek – aan de lezer over weet te brengen, opgehangen aan de kapstok van de zwartepietendiscussie. Vuijsje neemt via de Joodse hoofdpersoon David een duidelijk standpunt omtrent deze zwartepietendiscussie in en weet zijn mening, verpakt in dit verhaal met een dialoog met zijn 'nette' vader als slotstuk, in uiteindelijk slechts een paar zinnen perfect te ventileren en beargumenteren. Daarmee fungeert het boek wellicht voor menigeen zelfs als eyeopener in de hele racismediscussie rondom Zwarte Piet.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silke van Deelen

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!