Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Dystopische toekomst die vraagt om een vertaling naar beeld

Duizend & ik is het nieuwe boek van Yorick Goldewijk. Goldewijk werd al eerder met zijn tijdreisboek Films die nergens draaien bekroond met een Gouden Griffel. Duizend & ik is een compleet ander soort verhaal dan zijn eerdere werk. Dit laat zien dat Goldewijk van alle markten thuis is.

'Surdus voelt aan als een perfecte, claustrofobische stad.' – Recensent Janneke

Het verhaal gaat over Acht. Acht is één van de vele meisjes zoals zijzelf in Surdus, een nummer. Surdus is een steriele, witte stad met hoge torens waarin de inwoners wonen. Elke dag is hetzelfde, de inwoners van Surdus worden elke ochtend gewekt door een stem die uit een luidspreker komt. De stem vraagt hen wie ze zijn en elke ochtend luidt het antwoord het zelfde. Daarna gaat de dag monotoon verder – in een Terminal nutteloze vragen beantwoorden op computerschermen. Acht weet dat ze anders is, ze voelt zich anders. Ze voelt zich een individu. Wanneer ze Duizend ziet in de mensenmassa verandert haar leven voorgoed.

'Ik ben een onbezielde. Ik heb geen waarde. Mijn bestaan staat in het teken van het dienen van de bezielden. Ik ben niets.'

Wat Duizend & ik een sterk boek maakt is de kracht van de onderliggende vraag. De 'wat is dit voor wereld en wat is hier aan de hand'-vraag. Door het gehele verhaal heen krijg je als lezer steeds meer informatie, die aan het einde van het boek deze onderliggende vraag beantwoordt. Hierbij wordt de lijn tussen de fantasie van Acht en de werkelijkheid regelmatig vaag, wat bijdraagt aan de onderliggende spanning waarmee Goldewijk de lezer in het boek gevangen houdt.

Om dit te ondersteunen zijn zowel de wereld als de personages perfect passend uitgewerkt. Surdus voelt aan als een perfecte, claustrofobische stad. Het repetitieve en monotone dagpatroon en de controle die er in de stad is, dragen hier aan bij. Alle personages zijn hetzelfde en juist omdat jezelf een iemand voelen gevaarlijk is, voel je de eenzaamheid en het verlangen van Acht alleen maar dieper doordringen en meer bijdragen aan het verhaal.

Ondanks dat er vergelijkbare dystopische verhalen bestaan, waaronder een aflevering van de hitserie Black Mirror op Netflix ('Fifteen Million Merits') voelt Goldewijks verhaal nergens niet origineel. En hoewel de doorgewinterde scifi- en fantasylezer niet persé verrast zal zijn door het einde, is het voor de minder ervaren lezers binnen het genre een heel verrassend en ook spannend boek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke van Geertruy

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur