Coming of age in een verrotte toekomst
Robert Muchamore werd bekend in 2005 toen hij voor zijn eerste boek CHERUB: The Recruit de Red House Children’s Book Award won. Na The Recruit volgden nog zestien boeken binnen de CHERUB-serie. Muchamore wordt gezien als een van de grondleggers van het huidige Young Adult-genre samen met schrijvers als Anthony Horowitz en Charlie Higson. In 2018 kwam Killer T uit, een dystopisch toekomstverhaal.
Harry, een Britse tiener, komt voor het eerst op een high school in Las Vegas. Hij is met zijn tante naar Las Vegas verhuisd voor haar werk. Op zijn eerste schooldag vindt er een explosie plaats en Harry gaat op onderzoek uit naar de dader. Verdacht van de explosie wordt Charlie, het zusje van Fawn die zichzelf bij de rijkste en meest invloedrijke familie van de stad heeft weten te voegen. Harry ontmoet Charlie tijdens zijn onderzoek naar de explosie.
Charlie wordt opgepakt en moet twee jaar naar de gevangenis waar er een vriendschap ontstaat tussen Harry en Charlie. Deze vriendschap houdt stand zelfs wanneer er een moordvirus uitbreekt: Killer T. De wereld vergaat en Charlie en Harry vinden houvast bij elkaar, Charlie's talent voor genmanipulatie en de illegale gen-laboratoria die er ontstaan. Kunnen ze hier samen mee de strijd aan met Charlies zus die de stad in haar macht dreigt te krijgen?
Robert Muchamore snijdt met Killer T een gevoelig onderwerp aan: genmutatie. Hij weet rondom dit onderwerp een sterk dystopisch verhaal te bouwen waarin de wereld om de hoofdpersonen heen langzaam uit elkaar valt en de mensheid bedreigd wordt met uitsterven.
Muchamore is vlot met de pen. Hij gebruikt korte zinnen waarmee hij veel gebeurtenissen in weinig pagina’s weet te vatten. Na belangrijke punten in de tijdlijn van het verhaal slaat hij een paar jaar over om de tussentijd niet te hoeven beschrijven. Wanneer Charlie in de gevangenis terechtkomt springt Muchamore twee jaar de toekomst in. Wanneer Harry en Charlie besluiten elkaar niet meer te zien slaat hij wederom enkele jaren over. Hierdoor gaat de ontwikkeling van de personages snel zonder dat je het gevoel hebt iets belangrijks te missen.
De personages maken een flinke groei door, niet alleen in leeftijd maar ze groeien op van puber met bijhorend gedrag wat soms tegen het kinderlijke aanleunt tot volwassenen in de strijd tegen de beoogde slechteriken. Helaas blijft het karakter van de, met name mannelijke, personages aan de oppervlakte, hier had meer diepgang in kunnen zitten.
Met Killer T zet Muchamore zichzelf op de kaart als een schrijver die een grotere doelgroep weet te bereiken dan de Young Adult doelgroep. Killer T is een boek om over na te denken, een waarschuwing voor jong maar zeker ook voor oud over hoe techniek de wereld kan veranderen.
Muchamore weet ondanks de redelijk eenvoudige personages een boeiend verhaal neer te zetten over genmanipulatie in een setting waar de wereld dreigt te vergaan. Killer T is naast een dystopisch verhaal bovenal ook een coming-of-age roman over twee tieners die moeten opgroeien in een verrotte wereld en daar het beste van proberen te maken.
Reageer op deze recensie