Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een perfecte familie die lang zo perfect niet is

Later als ik groot ben is de nieuwe roman van de Ierse feelgood- en chicklitauteur Marian Keyes. Ze schrijft al meer dan twintig jaar succesvolle romans waarin liefde en familie een centrale plaats innemen. De Nederlandse vertaling is verzorgd door Sabine Mutsaers.

Later als ik groot ben is wat liefde en familie betreft niet anders: het boek draait om de familie Casey en dan met name de broers Johnny, Ed en Liam en hun gezinnen. Naar de buitenwereld toe lijkt het de perfecte familie waar een gezellig samenzijn, van verjaardagen tot weekendjes weg, meermaals per jaar voorkomen. Wanneer Cara, de vrouw van Ed een hersenschudding oploopt en een groot geheim van Jessie, de vrouw van Johnny, verklapt springen we terug in het verleden en blijkt dat het leven van de familie Casey voornamelijk schone schijn is.

De proloog van het boek, met de onthullingen van Cara, is een goede start van het boek waarbij de lezer geprikkeld wordt om verder te lezen. Keyes plant een duidelijke waaromvraag in de hoofden van haar lezers en maakt het daardoor moeilijk het boek neer te leggen. Vervolgens neemt Keyes de lezers mee in de geschiedenis van elk stel en laat ons meereizen langs verschillende gebeurtenissen waaruit blijkt dat het bij alle gezinnen eigenlijk niet houdbaar is. Via eetstoornissen, ex-vrouwen, overleden eerste echtgenoten, vluchtelingen, vervelende opa's en oma's, drank die rijkelijk vloeit en alle kinderen leren we alle gezinnen kennen, samen met alle uitdagingen die zij het hoofd moeten bieden.

Keyes verslapt op geen moment haar tempo en gebeurtenissen volgen elkaar daarom in een flink tempo op. Het taalgebruik blijft eenvoudig, geen poespas of onnodige opsmuk. Keyes wisselt per hoofdstuk tussen de verschillende hoofdpersonages en gaandeweg ontstaan er steeds meer barstjes in de gladde façade van de familie Casey aan de oppervlakte.

Keyes is sterk in het neerzetten van personages: als lezer kan je je inleven en hun doen en laten is enorm herkenbaar. Vooral de vrouwen en hun problemen zijn goed te herkennen: Jessie die graag de hele familie bij elkaar heeft hoe duur dat ook mag zijn, Cara die worstelt met haar zelfbeeld en Nell die twijfelt of ze niet te snel in het huwelijksbootje is gestapt. Nu is dit logisch want het grootste gedeelte van het boek is geschreven vanuit het oogpunt van de vrouwen. Toch laat Keyes ook de mannen niet op de achtergrond en belicht ze de keuzes en beweegredenen van de heren Casey ook in het verhaal.

Keyes heeft met Later als ik groot ben niet direct een makkelijk boek om te lezen geschreven, het duurt even voor je precies weet wie welk personage is en een stamboom met de onderlinge verhoudingen is eigenlijk onmisbaar. Maar wanneer je de verhoudingen van de Caseys duidelijk is stap je op een trein die steeds sneller naar zijn bestemming rijdt ongeacht het flinke aantal pagina's dat het boek rijk is.

Later als ik groot ben is feelgood, dat zeker. Maar het is zoveel meer: het is een kroniek over een familie die ondanks hun hechte vertoon vol barstjes zit die, zeker wanneer je de Caseys echt leert kennen je niet los zal laten tot je de laatste letters gelezen hebt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke van Geertruy

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur