Spannend middelste deel van een interessante trilogie
Rage and ruin is het tweede deel in de 'Harbinger'-trilogie van de Amerikaanse Jennifer L. Armentrout. De 'Harbinger'-trilogie is een spin-off van de 'Dark Elements'-trilogie die prima los te lezen is: Armentrout geeft genoeg achtergrondinformatie over de voorafgaande gebeurtenissen uit de eerste trilogie zodat het niet noodzakelijk is deze ook te lezen. Ondanks dat het een tweede deel in een trilogie is is Rage and Ruin ook als losstaand boek leesbaar. Er wordt genoeg terugverwezen naar gebeurtenissen uit het eerste boek Storm and fury. Al is het lezen van het eerste boek vooraf wel aan te bevelen om het beste beeld bij het totale verhaal te krijgen.
De Nederlandse vertaling van Rage and ruin is verzorgd door Jeannet Dekker. Dekker heeft ervoor gekozen om niet alleen de titel maar ook elementen in het boek bij de originele naam te noemen, waaronder de speciale krachten die de hoofdpersonages gebruiken. Voor andere onderdelen in het verhaal gebruikt ze wel Nederlandse termen: de geest waar Trinity bevriend mee is geraakt wordt Kruimel genoemd als vrije vertaling van zijn originele naam Peanut.
Nu Trinity gesetteld is in Washington DC gaat de zoektocht naar de Voorbode onverminderd door. Samen met Zayne, voor wie Trinity diepe gevoelens begint te koesteren zet ze alles op alles om deze moordenaar van demonen en wachters te vinden. Haar gevoelens probeert ze hierbij op de tweede plaats te zetten maar dat is erg moeilijk wanneer deze wederzijds lijken te zijn. Eraan toegeven lijkt echter geen optie, een Eerstgeborene en Wachter horen immers geen relatie te beginnen omdat hier consequenties aan vast zitten. Tegelijkertijd worstelt Trinity met de dood van haar beste vriend en voormalig beschermer Misha die haar op een verschrikkelijke manier verraden heeft.
Rage and ruin heeft een lager tempo dan het eerste deel maar heeft zeker geen last van het zogenaamde 'middelste boek'-syndroom. Zeker, het tempo in het begin van het boek ligt lager omdat er vooral gepatrouilleerd wordt. Maar juist hier verdiepen de belangrijkste personages, Trinity en Zayne, en hun gevoelens ten opzichte van elkaar, de gebeurtenissen uit het eerste boek en hun vriendschappen met de verschillende bijpersonages. Het enige puntje wat op te merken valt is dat in het ontdekken van deze gevoelens jaloezie de boventoon voert op een manier zoals deze wel vaker gebruikt wordt in Young Adult-boeken: jaloezie rondom de ex. Daarnaast besteedt Armentrout meer aandacht aan de oogziekte van Trinity die haar langzaam blind zal maken: retinitis pigmentosa. Voor deze erfelijke oogziekte put de schrijfster uit haar eigen ervaringen, zelf heeft zij ook deze ziekte. In het latere deel van het boek wordt het tempo opgevoerd en weet Armentrout je aan het boek gekluisterd te houden. Neerleggen is geen optie en de gigantische cliffhanger aan het einde laat je achter hopend op meer.
Met de 'Harbinger'-trilogie verwerkt Armentrout elementen uit het christelijk geloof in haar boek. Zeker in Rage and ruin komt dit sterk naar voren en ligt het echt aan de basis van de verdere gebeurtenissen die de trilogie zullen tekenen. De grenzen tussen goed en kwaad zijn heel dun en daarbovenop wil de Voorbode de wereld zoals wij die kennen ingrijpend veranderen. De apocalyps lijkt dichterbij dan ooit. Armentrout heeft zich voor deze trilogie enorm goed verdiept in religie om een geloofwaardig verhaal neer te zetten wat zich op vlakken kan meten aan andere religieuze fantasyboeken waaronder Memnoch the Devil van Anne Rice. Dat maakt Rage and ruin interessant en leuk voor jong en oud. Rage and ruin is in de markt gezet als Young Adult maar ook volwassenen zullen dit boek van Armentrout met veel plezier lezen.
Reageer op deze recensie