Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een zeer indrukwekkend kook- en leesboek

Jeanette 27 juni 2015

Het zou mij niet verbazen als veel mensen geen idee hebben waar het land Anatolië ligt en wat de geschiedenis van dit deel van de wereld is. Ik ook niet, maar gelukkig wordt het in dit boek heel goed uitgelegd. En de tekst boven de titel: “De avontuurlijke Turkse keuken” zet ons ook al op het goede spoor. De Australische journalist en culinair schrijver David Dale en de in Istanbul geboren en in Australië woonachtige kok en restauranteigenaar Somer Sivrioğlu hebben de keuken uit deze regio en de bijbehorende geschiedenis op werkelijk schitterende wijze gebundeld in een boek van formaat.

Het boek bevat 140 traditionele en eigentijdse recepten voor iedere gelegenheid uit de gehele streek Anatolië. De recepten zijn duidelijk en worden voorafgegaan door een informatieve inleiding of een stukje geschiedenis. De ingrediënten zijn overal verkrijgbaar, al zul je soms naar de Turkse supermarkt moeten maar dat is logisch met een kookboek uit deze streek. Is een ingrediënt echt wat moeilijker verkrijgbaar dan wordt veelal een alternatief genoemd. Na een voorwoord van beide heren, een behoorlijk en heel interessant stuk geschiedenis en alles over ingrediënten en technieken volgen de hoofdstukken Ontbijt, Lunch, Tijd voor zoet, Mezze en Diner. Aan het einde van het boek staan tips van Somer Sivrioğlu voor mensen die van plan zijn om zijn geboortestad Istanboel te bezoeken alsmede wat tips voor overige steden.
Tussen de recepten door lees je interessante wetenswaardigheden over rituelen, volkswijsheden en de mensen achter het heerlijke eten uit dit land.

Salade van groene olijven en walnoten (Zeytin Piyazi)
Voor 6 personen
125 g groene olijven
2 teentjes knoflook
125 ml extra vergine olijfolie
½ bosje bladpeterselie
4 lente-uitjes
50 g walnoten
½ groene appel
1 rode puntpaprika (of ½ rode paprika)
Sap van 1 citroen
2 el. Granaatappelmelasse **
1 tl chilivlokken
½ el gedroogde tijm

** Een hele simpele manier om zelf granaatappelmelasse te maken staat ook in het boek. Granaatappelsap inkoken tot een kwart. Geen suiker toevoegen.

Snijd de olijven in kwarten en verwijder de pitten. Kneus de teentjes knoflook en verwijder het vel. Doe de olijven en de knoflook en de helft van de olijfolie in een klein bakje en laat een nacht marineren. Hak de blaadjes van de peterselie fijn. Was de lente-uitjes, verwijder het uiteinde en de buitenste blaadjes en snijd in dunne ringetjes. Hak de walnoten grof. Snijd de appel in dunne plakjes. Maak de paprika schoon en snijd in kleine stukjes. Doe de olijven uit de knoflookmarinade in een grote kom. Doe de rest van de ingrediënten erbij en meng goed. Serveer de kom Zeytin Piyazi in het midden van de tafel zodat iedereen zelf kan opscheppen.

We hebben hier een boek waar je in eerste instantie alleen in kijkt, leest en van geniet en pas daarna uit gaat koken. Er is zoveel te zien en te lezen! Ieder recept heeft een stukje inleiding en die stukjes zijn op zich al om te smullen. Om van de informatie voorafgaande aan ieder hoofdstuk maar helemaal niet te spreken. De werkelijk prachtige foto’s van topfotografe Bree Hutchens maken het geheel compleet. De vertaalster Kim Steenbergen mag ook best genoemd worden want die heeft weer uitstekend werk afgeleverd.
Niet alle gerechten uit dit boek zijn even simpel of maakbaar maar een groot aantal doet je zeker watertanden. Heel simpele gerechten en ook de wat meer bewerkelijke trekken om beurten de aandacht. Er zijn recepten voor Gevulde meloen met kip en cashewnoten, Knolselderij met kweepeer en sinaasappel, Gebakken ingelegde sperziebonen, Moeders tuinbonenpaté, Clotted cream met rozenjam en nog veel en veel meer.
Het is een heel groot boek en het mag rustig een hele poos op tafel liggen om de bezitter en het bezoek te vermaken. Maar als het bezoek vertrokken is wel even controleren of het boek er nog is. Grapje natuurlijk. Iedereen die dit boek gezien heeft koopt het gewoon zelf. Om in te lezen, naar te kijken en zeker ook uit te koken. Zeer indrukwekkend boek dat je graag  zelf wilt hebben.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!