Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Heel fijn boek met authentieke recepten

Jeanette 26 januari 2016

De naam Bartje Boemboe zal bij veel liefhebbers van de Indonesische keuken bekend in de oren klinken. Tenslotte timmert Bart Eijken al een tijdje aan de weg met zijn boemboes. In het boek Bartje Boemboe, Authentieke Indonesische gerechten zoals onze oma's ze maakten geeft hij, samen met Jojo Keller, veel geheimen uit deze geweldige keuken prijs.
Al eerder was er een, in eigen beheer, uitgegeven kookboekje van Bart. Nu is er een mooie grote hardcover met zeer smakelijke foto's van de authentieke recepten. Jojo Keller is verwekt in Indonesië en geboren in Nederland. Van haar oma Olly uit Den Haag leerde ze de kneepjes van het kookvak. Bart Eijken is geboren in Makassar en bracht zijn jeugd door op Bali. Toen hij op zichzelf ging wonen en erachter kwam dat de resultaten van zijn kookkunsten en de afhaalmaaltijden uit de toko niet hetzelfde smaakten als bij zijn moeder thuis vroeg hij zijn moeder om haar recepten.

En zo is het allemaal begonnen. Toen Jojo en Bart in 2010 samen aan het eerste kookboekje werkten kwamen ze erachter dat hun oma's ooit samen in de keuken hadden gestaan. Toeval bestaat niet zeggen ze weleens en wellicht dat in dit geval de oma's deze twee mensen uiteindelijk in elkaars richting hebben geduwd zodat wij nu over een heel fijn kookboek kunnen beschikken.

Het boek zit heel goed in elkaar. Na het voorwoord, de intro, tips & tricks en nog wat informatiepagina's volgt een mooi hoofdstuk over ingrediënten. Heel handig om de ingrediënten niet alleen te beschrijven maar ook de foto's erbij te zien. Bijzonder in dit boek zijn de wijnsuggesties van sommelier Robert Pham. Wijn gaat uitstekend samen met Indonesisch eten maar dan moet je wel de juiste keuze maken.

Recept Sambal Goreng Buncis
Pittige boontjes

250 gram sperziebonen
1 serehstengel
3 salamblaadjes
3 blaadjes juruk purut
1/4 blok santen
1 theelepel asem
olie om te bakken
water (glaasje)
zout naar smaak


Voor de boemboe
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 lombok en 1 rawit
3 cm laos of 1 theelepel poeder
1 theelepel ketumbar
2 theelepels trassi
1 eetlepel gula djawa

Haal de boontjes af en snijd ze doormidden. Schil de sjalotten en de knoflook en snijd ze fijn. Kneus de serehstengel en leg er een knoop in. Maak de sjalotten, knoflook, lombok, rawit, laos, ketumbar, trassi en gula djawa fijn in een tjobeh of foodprocessor, tot je een smeuïge boemboe hebt.

Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit de boemboe 5 minuten. Voeg de boontjes, sereh, salam, juruk purut, asem, santen en wat water aan de boemboe toe. Goed roeren tot de santen is opgelost. Laat nog 10 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan, anders gaat de santen schiften. Af en toe roeren.

Als variatie kun je ook wat garnalen toevoegen.

Bart en Jojo zijn geen fans van de bekende rijsttafel en hebben ervoor gekozen om 10 menu's in het boek op te nemen. Ieder menu heeft een voorgerecht, een hoofdgerecht met een paar verschillende schotels en een toetje. Ieder menu wordt voorafgegaan door een leuk informatief stuk over een onderwerp dat bij de naam van het menu past. Aan het einde van het boek staan ook nog een hoofdstuk met sambalrecepten en uiteraard een hoofdstuk over de kant-en-klare boemboes van Bartje.

Aangezien er bij het  hoofdgerecht meerdere kleine schotels op tafel komen zijn de hoeveelheden daar ook op aangepast. Als je de boontjes hierboven dus alleen met rijst wilt eten en verder niets erbij dan zul je de hoeveelheid moeten aanpassen. Maar het is natuurlijk veel leuker om zo'n menu helemaal te maken en aangezien de recepten vrijwel allemaal prima te maken zijn is er geen reden om dat niet te doen. We zien veel bekende recepten zoals Ikan Pepesa, Sambal Goreng Telor, Babi Ketjap, Ayam Boemboe Bali en verschillende nasischotels. Een heel fijn en goed bruikbaar boek met maar twee minpunten. Het eerste is het voorwoord. Het is begrijpelijk dat je één van je funders het voorwoord laat schrijven maar spreek dan vooraf een maximum aantal woorden af zodat het niet, zoals in dit geval, een te lang en langdradig verhaal wordt. Maar goed, de schrijver geeft in de tweede alinea al het advies snel door te bladeren als je geen trek hebt in deze pagina's en dat is een uitstekend advies.

Het tweede minpunt is het feit dat het boek op geen enkele manier open blijft liggen tenzij je het met kracht uit zijn verband rukt. En dat is wel jammer bij een mooi kookboek. Maar gelukkig doet dit allemaal niets af aan de mooie en zeer smakelijke inhoud. Wie overigens het recept zoekt van de beroemde Katjangsaus (pindasaus) van Bartje zoekt vergeefs. Dat recept is en blijft geheim.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!