Hebban recensie

Een feest van geuren, kleuren en smaken

Jeanette 21 februari 2015

Zoals je in het interview elders op Hebban Culinair met Tony Kitous kunt lezen is hij, behalve dol op eten en een goede zakenman, ook een topsporter. Hij let heel erg op goed en gezond eten en dat is één van de redenen dat de Libanese keuken zijn favoriet is. Zelf komt hij uit Algerije. Ook die keuken vind hij geweldig maar de Libanese gerechten zijn lichter en gezonder en, zoals hij zegt, veel meer gemaakt om te delen met elkaar. Als je de foto’s van zijn restaurants en gerechten ziet en de beschrijvingen leest dan wil je vast ook een keer eten in zijn Levant of Kenza restaurant.

Comptoir Libanais gaat over de gerechten die geserveerd worden in Comptoir Libanais. Dit is het derde type restaurants waarvan Tony Kitous oprichter en eigenaar is. Het concept bestaat uit vers fast food voor weinig geld in een leuke en vriendelijke omgeving. Tony Kitous is van plan om nog veel meer vestigingen te openen naast de tien die er nu al in Engeland zijn. Heel misschien zien we zijn restaurants ook nog eens in Nederland verschijnen. Laten we het hopen!

De Libanese keuken heeft veel invloeden opgedaan uit de Levant. Het grote gebied om het kleine Libanon heen waar vroeger veel rondtrekkende nomaden en karavanen met handelaars doorheen trokken.  Daarnaast hebben ook Europese landen hun stempel op dit kleine land en zijn keuken gedrukt.

Tuinbonendip (Ful moudamas)
1 blik van 400 gram tuinbonen**
1 theelepel komijnzaad, geroosterd en licht gestampt
1 rode peper, fijngehakt (desgewenst)
1 grote rijpe tomaat fijngehakt
Flinke scheut extra vierge olijfolie plus een klein scheutje voor erbij
Zout
2 eetlepels gehakte bladpeterselie
Warme pitabroodjes voor erbij
Giet het vocht van de tuinbonen op ongeveer 2 eetlepels na af. Doe de bonen inclusief de 2 eetlepels vocht in een pan, voeg de komijn, peper (desgewenst) en tomaat toe en warm ze ongeveer 3-4 minuten op matig vuur op.
Schep het mengsel in een grote kom, giet er een flinke scheut extra vierge olijfolie bij, strooi er een flinke snuf zout over en prak er een romige pasta van.
Roer de peterselie erdoor, prak alles nogmaals door elkaar, sprenkel er een scheut olie over en zet de kom met een mandje warme pitabroodjes op tafel.
**Even een opmerking van mij. Natuurlijk kun je ook diepvriestuinbonen gebruiken. Kook die dan eerst bijna gaar en giet ze daarna af. Dan een klein beetje vocht er weer bij en verder volgens recept.

Mezze zijn onlosmakelijk verbonden met de Libanese keuken. Het begin van het boek gaat dan ook over mezze. Mezze salades, mezze dipsausjes, mezze bakken en frituren, mezze warme gerechten. Daarna grill & barbecue, een hoofdstuk Tabkhat (eenpansgerechten met de nadruk op stoofschotels). Dan het Libanese ontbijt, een hoofdstuk brood, soepen, sauzen en ingemaakte groenten als ook zoetigheid, desserts en jams en als laatste drankjes.
Bij ieder recept in dit boek uitleg en informatie en een hele mooie foto. Aan het begin van ieder hoofdstuk een informatief inleidend stukje en overal tussendoor weer die prachtige foto’s van het land, de gerechten, de mensen en de keukens van de restaurants van Tony.
Het boek heeft als ondertitel “Een feest van Home-cooking in Libanees-Mediterrane stijl”. Een betere omschrijving had men niet kunnen bedenken. Alles is even maakbaar, heerlijk, licht, fris, mediterraans en bijzonder. Uiteraard ontbreken de bekende Libanese gerechten zoals Tabouleh en en Baba ghanoush niet. Het boek staat verder vol met recepten die je onmiddelijk wilt gaan maken. Van ingemaakte koolraap en biet tot de stoofschotels en de jams en gedroogd rundvlees met kaas. Ik zie het platbrood met halloumi en sesamzaad als groot succes bij de barbecue deze zomer. Om van alle dipsausjes en mezze maar helemaal niet te spreken. Met recht noemt men dit boek een feest!

Meer recensies van Jeanette

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!