Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een kookboek van formaat. Mis dit boek niet!

Jeanette 31 maart 2015

Fuchsia Dunlop is een authoriteit op het gebied van de Chinese keuken. Zij is culinair journalist en kok en reisde een jaar door China. Hier volgde ze een koksopleiding op een gerenomeerde kookschool in Chengdu en at een jaar lang alles wat haar voorgezet werd. Dat avontuur beschrijft zij in het boek: Shark’s Fin and Sichuan Pepper: A Sweet-Sour Memoir of Eating in China. Helaas nog niet in het Nederlands verschenen.
Gelukkig is één van haar Chinese kookboeken wel vertaald onder de titel: De echte Chinese keuken thuis. De recepten komen voornamelijk uit haar favoriete streken Sichuan, Hunan en het zuiden van de Yangtze-delta.

Fuchsia maakt zich zorgen over het feit dat de jongere generatie in China steeds meer richting het westerse fast food gaat met alle gevolgen van dien. Terwijl de echte Chinese keuken toch gerekend mag worden tot de lekkerste en gezondste ter wereld. Vraag het maar aan alle mensen die ooit in China zijn geweest en je zult het horen. Nergens eet je lekkerder dan in China. Het boek De echte Chinese keuken thuis is een bron van informatie wat betreft technieken, kookgerei en magische ingrediënten zoals Fuchsia dat zelf noemt. De dagelijkse Chinese keuken is eenvoudig en heel gezond maar door een paar ingrediënten zo smaakvol en bijzonder dat het een wonder is dat we niet allemaal regelmatig deze gerechten op tafel zetten. Met een paar goed verkrijgbare zaken ben je al een heel eind. Sesamolie, sojasaus, gember, Chinese zwarte rijstazijn (kookwijn), chilipeper-tuinbonenpasta en gefermenteerde zwarte bonen zijn zaken die vandaag de dag bij iedere goed gesorteerde toko te koop zijn.
Naast de geweldige recepten ook veel achtergrondinformatie. Behalve kookboek is dit zeker ook een leesboek.

Snijbonen met zwarte bonen en chilipeper
250 gram snijbonen
1 teentje knoflook
Een gelijke hoeveelheid gember
½ verse rode chilipeper
1 eetl. bakolie
1 eetl. gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
1-2 theel. gemalen chilipeper, naar smaak
1 theel. licht sojasaus
Zout

Haal de snijbonen af en snijd ze schuin in gelijke, dunne stukjes (gebruik een snijbonenmolen als je die hebt). Pel de knoflook en schil de gember en snijd ze in plakjes. Snijd de chilipeper in schuine dunne ringen.
Breng in een pan water aan de kook. Doe de snijbonen in het water en kook ze 2-3 minuten, tot ze zacht zijn. Giet ze af en schud ze droog.
Doe de olie in een ingebrande wok op hoog vuur. Voeg de knoflook, gember en verse chilipeper toe en roerbak even tot ze lekker ruiken. Doe de zwarte bonen en de gemalen chilipeper erbij en roerbak nog even tot alles lekker ruikt. Voeg de snijbonen toe en blijf roerbakken tot alles heet is en lekker sist. Voeg tijdens het roerbakken de sojasaus en het zout naar smaak toe. Serveer het gerecht.

Gezien de hoeveelheid snijbonen is dit duidelijk een bijgerecht want voor vier personen is het niet genoeg. Daar moet je wel op letten maar het boek heeft ook een hoofdstuk over het samenstellen van een Chinese maaltijd en een hele handige menuplanner. Vrijwel alle recepten zijn bedoeld als onderdeel van een maaltijd met meerdere gerechten.
Je vindt veel groenterecepten in dit boek en dat is logisch want groenten spelen een grote rol in de Chinese keuken. Maar ook vlees en vis ontbreken niet. Mooie foto’s die je, samen met de recepten, doen watertanden. Sommige groenten en ingrediënten zullen alleen verkrijgbaar zijn bij de Chinese supermarkt of grote toko’s. Het grootste deel van de gebruikte zaken is echter goed verkrijgbaar. Bij veel recepten valt op dat je met weinig ingrediënten en op een heel simpele manier iets bijzonders op tafel zet. Het boek is in 2012 als hardcover verschenen en nu opnieuw uitgegeven als paperback voor een zeer vriendelijke prijs. Het wordt met recht een ‘pareltje’ genoemd en dat is het zeker.
Wie het boek nog niet heeft moet nu zijn kans grijpen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!