Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een genot om te lezen voor wie toen op school zat

Jeanette 03 november 2017

Het boek De lagere school van Wim Daniëls is een genot om te lezen. Zeker voor de mensen die in de jaren zestig de lagere school bezochten. Iedere pagina brengt herinneringen terug die heel ver opgeborgen zitten in je geheugen. Je zou er heimwee van krijgen. Ondanks dat het eigenlijk nog niet zo heel lang geleden lijkt, is de lagere school uit de jaren zestig totaal anders dan die van vandaag. Onherkenbaar anders. Het was de tijd dat de leerkracht altijd gelijk had en gezag uitoefende. Als je op je kop kreeg op school dan werd er thuis automatisch van uitgegaan dat je dat er dan wel naar gemaakt zou hebben. In de hoek van het lokaal moeten staan. Gezicht naar de muur en één been in de prullenbak. Of bij het fonteintje in de hoek van het lokaal je mond uitwassen met zeep als je iets fout gezegd had. Vandaag de dag is dat ondenkbaar. Maar wat kon je trots zijn als je bij een werkstuk een stempeltje in je schrift kreeg van de juf of de meester.

Wim Daniëls weet als geen ander de herinneringen op te roepen. Hij schrijft heel plezierig en realistisch zonder zaken mooier te maken dan ze waren. Hij laat geen onderwerp onbesproken en wie denkt dat vroeger alles beter was, heeft het mis. Het zijn niet alleen leuke voorvallen die beschreven worden. De lagere school van toen was soms ook een harde leerschool. Rechts schrijven was verplicht en er werd nog weleens een flinke tik uitgedeeld. Voor tere zieltjes was geen plaats en er werd geen rekening gehouden met kinderen die niet zo goed mee konden komen.

Leerlingen uit die tijd kunnen nu nog vaak de rijtjes opdreunen die ze toen uit het hoofd moesten leren. Jaartallen, rekensommen en topografie. Het werd er net zolang ingestampt tot je het kon dromen. De schooltandarts heeft menigeen nog jaren, zo niet levenslang, angst voor de tandarts bezorgd. Rillingen gingen er door de school als het tijd was voor 'het krasje op de arm' om te controleren of er besmetting met tuberculose was.

We lezen over de kroontjespen en de schoolmelk. Die lauwwarme flesjes met blauwe of rode dop. Er leken in die tijd geen kinderen te zijn die lactose intolerant waren. De schoolplaten waar je iedere keer weer iets nieuws op ontdekte. De schoolpleinspelletjes van toen en het door sommige zo gehate schoolzwemmen. Veel dingen waren nog strikt gescheiden. Handwerkles voor de meisjes en handenarbeid voor de jongens. Maar niet overal. Er waren scholen waar ook de jongens leerden breien. Wim Daniëls heeft niet alleen geput uit zijn eigen herinneringen maar zeker ook onderzoek gedaan naar de lagere school van toen. Want het lijkt erop dat hij echt niets overslaat. Vergezeld van veel foto's en illustraties. 

Voor alle veertigplussers is dit boek een bron van vreugde. Het kan niet anders of ook de jongere generatie zal De lagere school met plezier lezen. En voor leerkrachten is dit boek een must!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur