Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een kijkje achter de schermen van het restaurantwezen

Jeanette 09 mei 2017

Christoph Ribbat heeft met In het restaurant een zeer smakelijk en boeiend boek afgeleverd. Wie in een restaurant werkt, of het nu in de bediening is of in de keuken, zal veel in het boek herkennen. Ben je alleen maar gast in restaurants dan is dit boek een blik in een wereld waar je wellicht geen idee van hebt. De cultuurgeschiedenis van de restaurantwereld begint in de 18e eeuw en het boek belicht die cultuurgeschiedenis van alle kanten. Niet alleen bekijkt de schrijver deze wereld vanuit de gasten maar ook vanuit de koks en de bediening die, zeker in de 18e eeuw, vaak heel hard moesten werken voor weinig geld. Het begin van de 19e eeuw kenmerkt zich door de opkomst van restaurants zoals wij die nu nog kennen.

Na een boeiende inleiding geschreven door Joël Broekaert krijgen we de geschiedenis van het restaurantwezen voorgeschoteld in de vier hoofdstukken Openingstijden, Naoorlogse honger, Restaurants vandaag de dag en Restaurants interpreteren. Het boek eindigt daarna met nog 33 pagina's Noten. Alle soorten restaurants komen aan bod. Zowel driesterrenrestaurants als fastfoodketens worden besproken en alles wat daartussen zit. Ribbat vertelt deze geschiedenis aan de hand van een verzameling korte en persoonlijke stukjes en vanuit het gezichtspunt van gewone mensen, journalisten en bekende schrijvers en kunstenaars. Anekdotes en bevindingen uit onderzoeken wisselen elkaar af.

Al deze korte stukjes lijken van de hak op de tak te springen en het is niet altijd duidelijk in welk deel van de tijd je nu weer bent aangekomen. Maar dat is vaak een kwestie van gewoon doorlezen en dan vallen de stukjes  vanzelf op hun plek. Wat uit alle verhalen wel duidelijk wordt is dat de restaurantwereld een afspiegeling is van de maatschappij. Er gelden dezelfde regels en wetten als in de wereld daarbuiten. Christoph Ribbat is amerikanist en historicus en heeft dit onderwerp duidelijk diep uitgespit. In het restaurant is een interessant historisch werk maar buiten dat ook een fijn leesboek dat heel veel informatie verschaft. Niet alleen over alles wat zich in een restaurant afspeelt maar ook over de trends van vandaag de dag zoals "foodies", televisiekoks en slowfood. Bijzondere ingrediënten en gerechten komen voorbij.

Omdat het boek verdeeld is in hapklare brokken leest het prettig. Er zijn wel heel erg veel 'noten'. Die staan achterin het boek maar dat is niet storend.

Voor geschiedenisliefhebbers, en met name zij die geïnteresseerd zijn in culinaire geschiedenis, is dit boek om te smullen want de restaurantwereld is een bijzonder fenomeen met een zeer boeiende geschiedenis.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur