Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Zo bijzonder kan het dagelijks leven zijn

Jeanette 18 november 2019

Auteur Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen en woonde vanaf 1970 in Nederland, maar ging na 30 jaar weer terug naar haar geboortestad. Ze heeft een groot aantal kinderboeken geschreven waarin menig taboe wordt doorbroken. In 1998 schreef ze haar eerste boek voor volwassenen en de roman De buitenkant van meneer Jules werd, ook internationaal, een groot succes. Na nog een aantal romans schreef ze Kroniek van een overzichtelijk jaar.

Een heel persoonlijk dagboek waarmee ze ons meeneemt naar het jaar 2018 en beschrijft wat er in dat jaar allemaal in haar leven gebeurde. Het jaar lijkt willekeurig gekozen. Diane houdt al heel wat jaren dagboeken bij, dus nieuw was het voor haar niet. Ongetwijfeld heeft ze haar schrijfstijl wel aangepast aan het idee dat dit boek zou worden uitgegeven.

Is het interessant om te lezen wat iemand in een jaar allemaal heeft meegemaakt? Als je kunt schrijven zoals Diane Broeckhoven wel. De Kroniek van een overzichtelijk jaar leg je na de eerste pagina's moeilijk weer weg. Soms kabbelt het van de ene gebeurtenis naar de andere, maar er zijn ook heftige momenten. Lief en leed wisselen op een rustige en toch indringende manier steeds van plaats.

Diane Broeckhoven is in staat twee korte stukken tekst, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, onverwacht als twee puzzelstukken in elkaar te schuiven. Een stukje over heel goedkope kleding, gemaakt door mensen die in lagelonenlanden worden uitgebuit, koppelt ze moeiteloos aan de kapotte kleding van de kleine jongen die ze in een ziekenhuis tegenkomt.

Ze zorgt er ook voor dat je gaat nadenken over de alledaagse dingen die je meemaakt. Zo is er een vierjarig meisje dat ze ontmoet in een vliegtuig en die op haar jonge leeftijd al prima kan aangeven dat ze niet gediend is van een ongevraagde aanraking. Dat lijkt heel goed van het meisje, maar de auteur constateert dat het kind daardoor ook warmte en medemenselijkheid zal gaan missen in het leven.

Een dagboek is vaak alleen interessant als de auteur een boeiende persoonlijkheid is en een bewogen leven leidt. Bij Diane Broeckhoven zijn beide voorwaarden aanwezig. Ze weet in humoristische, scherpe en emotionele woorden haar dagelijks leven op papier te zetten. Zelfs een eenvoudige lunch met werkbespreking zie je levendig voor je:

‘En dan is het etenstijd en zakken we af naar het belendende café-restaurant Den Artiest. De mosselen zijn voortreffelijk, maar de wespen misdragen zich. Spartelend gaan ze kopje-onder in de schaaltjes mayonaise, verdrinken ze in de glazen wijn en zoemen irritant tussen de lege schelpen.’

Bij een volgende lunch komt ze, met de dichter Geert Briers, terecht op een terras dat in het epicentrum van de Antwerpse Gay Pride ligt. Na een beschrijving wat er zoal voorbijkomt zegt ze:

‘We zitten op de eerste rij en zien alle variaties op Gods schepping aan ons voorbijtrekken. Als dat niet inspirerend is.’

Het boek kabbelt rustig, maar iedere keer als je denkt achterover te kunnen gaan zitten is er weer een stuk dat maakt dat je wakker wordt geschud. Haar manier van schrijven blijft van het begin tot het einde boeien. Ze schrijft niet alleen over zichzelf en haar eigen leven maar we krijgen ook een inkijkje in het leven van mensen die ze ontmoet of die familie zijn. Nergens wordt de tekst saai. Het is een verhaal dat je uit wilt lezen en het is zelfs heel jammer als het jaar 2018 voorbij is want dan is ook het boek ten einde.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur