Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wat is eigenlijk normaal?

Jeanette 11 februari 2020

Een klein en taai boekje. Althans, voor de leek. Over normaliteit en andere afwijkingen leest niet zomaar even weg. De 110 pagina's staan vol met stellingen, verwijzingen en begrippen die in de psychoanalyse wellicht heel normaal zijn, maar die de doorsnee lezer vaak weinig zeggen. Het is daardoor een essay voor filosofen, psychiaters en psychoanalytici. En de wat hoger geschoolde denkers die zich met deze materie bezighouden. Over normaliteit en andere afwijkingen is het 21ste deel uit een reeks filosofische essays in de serie 'Nieuw licht'.

De insteek is dat een klassieke tekst, in dit geval de Geschiedenis van de waanzin van de Franse filosoof Michel Foucault, tegen het licht van de huidige tijd wordt gehouden. De psycholoog-psychoanalyticus en Gentse hoogleraar Paul Verhaeghe bespreekt in eerste instantie de dissertatie van Foucault (uit 1961, maar opnieuw uitgegeven in 2013) en vraagt zich als gevolg daarvan af: ‘Wat is normaal?’

Verhaeghe constateert dat het aantal mensen dat een van ‘normaal’ afwijkende diagnose krijgt, de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Bovendien worden veel afwijkenden (zoals hij hen noemt) nog altijd gediagnosticeerd volgens methodes uit de eeuwen die achter ons liggen.

Verhaeghe onderzoekt het feit dat we vaak bang zijn voor mensen die anders zijn, en die wij niet als ‘normaal’ zien. Waarom is dat? Zijn we onbewust bang dat we meer lijken op degene die afwijkt dan ons lief is? In de zeventiende en achttiende eeuw drong het meer dan ooit door dat er mensen met afwijkend gedrag rondliepen. Opsluiten was een veel gebruikte methode om deze mensen uit de maatschappij te halen. Vanaf ongeveer 1900 dachten de artsen dat veel ziekten uit het brein voortkwamen en dat het een kwestie van tijd was voor men de oorzaak en dus ook de genezing zou ontdekken. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden ten behoeve daarvan nog verschrikkelijke behandelmethodes gehanteerd.

Wat opvalt, is dat de patiënten voornamelijk lastige vrouwen waren. Zo tegen 1950 waren 20.000 mensen behandeld met de bizar wrede procedure ‘preorbitale lobotomie’. Een ijspriem werd via een ooghoek de hersenen ingestoken en heen en weer bewogen. Het werkte. De meeste patiënten waren daarna levende kamerplanten. Voor deze methode werd zelfs de Nobelprijs voor de Geneeskunde uitgereikt. Overigens werd dat later als een grote vergissing beschouwd.

Zoals al eerder gezegd, leest het boek niet vlot weg. Er valt ook heel wat te overpeinzen, want Verhaeghe kan in een paar zinnen veel stof tot nadenken op het bord van de lezer gooien. Hij verzet zich tegen het al te makkelijk gebruik van pillen en spoort de psychiatrie aan om structurele veranderingen door te voeren. Met name op het gebied van kinderzorg en arbeidsorganisatie. Dat laatste omdat steeds meer mensen verkeerde keuzes maken en om die reden (bijvoorbeeld door een burn-out) uitvallen. Deze en andere mensen – die vervolgens de diagnose 'niet normaal' krijgen – kunnen en moeten beschermd worden door hun omgeving, de artsen en zeker door de werkgever.

Over normaliteit en andere afwijkingen zet de lezer aan het denken. Al moet je dan wel, in ieder geval als leek, sommige stukken wel tweemaal lezen. Toch geeft dat niet, want het is een materie die onze aandacht meer dan waard is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur