Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De authentieke Thaise keuken voor de echte liefhebber

Jeanette 07 januari 2015

Pok Pok is een boek met Thaise streetfood- en familierecepten geschreven door een boomlange rasechte Amerikaan met de naam Andy Ricker. Een man die gepassioneerd is wat betreft de Thaise keuken en dan met name die van Noord-Thailand. Misschien kun je gepassioneerd zelfs vervangen door bezeten. Andy Ricker is geen kok van beroep en heeft geen enkele opleiding in die richting. Hij heeft een deel van zijn volwassen leven zodanig ingericht dat hij regelmatig naar Thailand kan reizen om daar de kookkunsten af te kijken in straatrestaurantjes en bij vrienden. Inmiddels heeft hij zich de Thaise keuken zo eigen gemaakt dat hij vier succesvolle restaurants heeft in Amerika. In de inleiding van het boek lees je het boeiende verhaal waarin wordt beschreven hoe hij dat allemaal voor elkaar heeft gekregen.
Het boek Pok Pok is een verzameling recepten uit de restaurants van Andy Ricker en uit zijn geheugen. Het is beslist geen boek waar je de gangbare recepten als Tom Kha Kai, Pad Thai of Kip met cashewnoten in terug zult vinden. Zeer zeker niet. Het boek begint met een voorwoord van de Australische chef David Thompson. Groot kenner van de Thaise keuken, kookboekschrijver en eigenaar van een restaurant in Bangkok. Dan het verhaal van Andy Ricker zelf. Daarna hoe je het boek en de ingrediënten gebruikt. Dan lopen we al direct aan tegen het feit dat Andy van mening is dat rauw varkensbloed en gestoomd bloed toch wel redelijk simpel te verkrijgen zijn bij slagers of toko’s. Vervolgens een hoofdstuk met Regionaal overzicht van Thailand. Heel mooi en heel informatief. Nog wat pagina’s over rijst en andere zaken en dan kunnen we van start. De pagina’s met de recepten zelf vind ik wat druk. Blauwe letters voor de titels, blauwe kadertjes, een gele rand om de ingrediënten en hier en daar wat rode letters. Het komt wat ongestructureerd over.
Verder staan er veel mooie foto’s in het boek die duidelijk laten zien hoe het eindresultaat van een recept eruit ziet en tussendoor tref je informatieve hoofdstukken aan over de mensen achter de gerechten, de gerechten zelf en het land.

Geroerbakte spruitjes
300 gram spruitjes **, onderkantjes eraf gesneden, buitenste blaadjes verwijderd, in de lengte gehalveerd
Zout
2 el Thaise oestersaus
1 tl Thaise vissaus
1 tl dunne Thaise sojasaus
Een mespuntje gemalen witte peper
2 el plantaardige olie
11 g gepelde knoflook, in de lengte gehalveerd en in een vijzel tot kleine stukjes gestampt (1 el)
4 verse, bij voorkeur rode Thaise chilipepers (6 g), in dunne ringetjes gesneden
60 ml Sup Kraduuk Muu (varkensbouillon), of water
1 tl kristalsuiker

De spruitjes kort koken
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg zoveel zout toe dat het licht gezouten smaakt. Doe de spruitjes erbij en kook ze afhankelijk van de grootte 30 seconden tot 1 minuut tot ze niet meer rauw, maar nog wel knapperig zijn. Laat ze goed uitlekken. Dompel ze in ijswater als je ze niet meteen gaat roerbakken.

Het gerecht roerbakken en serveren
Meng de oestersaus, vissaus, sojasaus en witte peper in een kommetje en roer goed.
Verhit een wok op heel hoog vuur, schenk de olie erin en draai de wok rond om de zijkant met olie te bedekken. Voeg de knoflook toe als de olie licht begint te roken, zet het vuur uit en laat de knoflook circa 15 seconden terwijl je vaak roert sissen tot de knoflook geurig is maar nog niet verkleurd.
Zet de wok terug op het vuur en voeg de spruitjes en chilipeper toe. Roerbak 30 seconden om de knoflookgeur in de spruitjes te laten trekken. Voeg het oestersausmengsel toe (schenk zo nodig een scheutje water in het kommetje om er zeker van te zijn dat er niks achterblijft) en roerbak circa 45 seconden tot de spruitjes zacht maar nog wel chrunchy zijn en bijna al het vocht uit de pan is verdampt.
Voeg de bouillon toe en daarna de suiker en roerbak circa 30 seconden tot de spuitjes zacht zijn, maar nog een beetje crunchy en de saus iets ingedikt, maar nog wel vloeibaar is. Schep de groenten en de saus op een serveerschaal en dien op.

** Andy Ricker legt in het boek uit dat de Thaise spruitjes anders zijn dan bij ons. Meer een kruising tussen spruitjes en paksoi. Maar je kunt dit gerecht heel goed met gewone spruitjes maken en ook met broccoli, sperziebonen, bloemkool of een mengeling van verschillende groenten.

Dit recept is één van de simpelste recepten uit het boek. Andy Ricker is een Pietje Precies en lang van stof. Dat blijkt ook wel uit dit recept want ja: waarom precies 11 gram knoflook? Hij laat niets aan het toeval over en wie echt authentiek Noord-Thais wil koken zal heel blij zijn met dit boek. Veel recepten zijn bewerkelijk maar wel goed te doen. Als je tenminste aan alle ingrediënten kunt komen. De gerechten met varkensbloed en gestoomd bloed heb ik even overgeslagen. De salades zullen zeker nog eens op tafel komen en een aantal andere gerechten ook maar dan wel aangepast aan mijn eigen smaak en de verkrijgbaarheid van de ingrediënten. Volgens Andy is het dan niet meer authentiek en hij zou die concessies zeker niet doen maar ja, we zijn niet allemaal even fanatiek.
In eerste instantie had ik mijn bedenkingen over dit boek. Het is een boek voor de echte liefhebber en de doorsnee fan van de Thaise keuken zal wellicht wat teleurgesteld zijn omdat niet alles even gangbaar is of gemakkelijk verkrijgbaar. Wie Noord Thailand gaat bezoeken of gewoon nieuwsgierig is naar de keuken aldaar heeft een mooie bron aan informatie in handen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!