Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Smaak: nog niet zo'n makkelijk onderwerp

Jeanette 03 februari 2016

We kennen Jeroen Thijssen van culinaire artikelen voor Trouw en Foodies en als schrijver van een aantal boeken waaronder het prachtige Solitude. Dat Jeroen Thijssen kan schrijven staat niet ter discussie, want schrijven kan hij geweldig. Zijn laatste boek is Smaak. Waarom we proeven wat we proeven.  

Het eerste dat opvalt is dat het best een dun boekje is. Kun je in zo'n dun boekje wel heel veel informatie kwijt? Jeroen Thijssen wel. En dat is zowel de kracht als de zwakte van dit boek. Wie heel veel wil weten over smaak in de zin van proeven kan zijn hart ophalen. Het gaat in dit boek niet over "goede smaak van mensen met een feilloze voorkeur voor het beste en het kwalitatief meest hoogstaande", maar over proeven. Echt proeven en hoe dat werkt, want de voedselindustrie besteedt miljoenen per jaar aan onderzoek op dit gebied. En dus is het ook voor de consument belangrijk om te weten hoe een en ander precies in elkaar steekt.  

Na een kleine inleiding over het waarom van dit boek volgt het eerste hoofdstuk over proeven. In dit geval kaas (en wijn) proeven. Dit hoofdstuk irriteerde mij zo dat ik het boek daarna even een paar dagen heb weggelegd. Het gaat in dit hoofdstuk niet alleen over smaak in de zin van proeven, maar juist en vooral over "goede smaak van mensen met een feilloze voorkeur voor het beste en het kwalitatief meest hoogstaande" en (mijn woorden) over het feit dat je ‘onbenullen’ hebt op dit gebied tegenover mensen van niveau en verstand. Jammer, want over smaak valt wel te twisten, maar het is in eerste instantie altijd heel persoonlijk. Denigrerende woorden over mensen die niet jouw smaak hebben of jouw keuzes maken valt bij sommigen, zoals bij mij, totaal verkeerd. Aan de andere kant is het fijn als een boek je blij of boos maakt, want dat wil in ieder geval zeggen dat je geboeid bent geraakt door het onderwerp.  

Het tweede hoofdstuk gaat over de geschiedenis van de smaak. Over keizer Commodus die van alles mankeert en over zijn lijfarts die daar iets aan probeert te doen. Wat Commodus mankeert komen we niet te weten. Het hoofdstuk is een rommelig, van de hak op de tak springend stuk zonder kop of staart. Maar geen nood, want vanaf hoofdstuk drie komt er lijn in het boek en wordt het interessant. 

Het hoofdstuk ‘Waarom’ wordt gevolgd door ‘Zoet, Zout, Zuur en Bitter’ en nog vier korte hoofdstukken over aanverwante zaken. Hier en daar moet je wel even je hersens erbij houden, want het boek is niet alleen een verzameling boeiende weetjes maar gaat ook over scheikunde, biologie en geschiedenis. Soms zal de lezer wellicht moeite hebben om de gedachten erbij te houden om daarna weer even een paar pagina's geboeid te raken. Sla de cijfertjes in geen geval over, want er zijn erbij die in je hoofd blijven hangen en je bewuster maken van wat en hoe we eten en waarom. Zo schrok ik me een ongeluk van het feit dat we 22 kilo suiker per persoon per jaar eten. Inclusief baby's en mensen die helemaal geen suiker nuttigen komen we dus toch aan de 22 kilo per jaar. Als dat soort cijfers je niet aan het denken zetten dan weet ik het ook niet meer.  

Al met al een boek waar veel nuttige informatie uit te halen valt en waar je veel van kunt leren. En de minder interessante delen sla je gewoon over. Het is wat Jeroen Thijssen zelf zegt in zijn voorwoord: "Smaak, dat is nog niet zo'n gemakkelijk onderwerp."  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!