Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Thailand en de Thaise keuken op hun allermooist

Jeanette 03 september 2015

Over Jean-Pierre Gabriel is niet zo heel veel te vertellen. Hij is een gepassioneerd fotograaf en zijn passies zijn tuinen, architectuur en gastronomie en dan met name de Zuid-Aziatische keuken. Die drie passies vinden we terug in zijn boeken. Hij schreef eerder boeken over de mooiste interieurs van Brussel en over bloemenfestijnen die hun weerga niet kennen en nu is er zijn derde boek: Thailand, het kookboek. Dit boek is niet zomaar tot stand gekomen. Jean-Pierre Gabriel reisde drie jaar lang door Thailand en bezocht iedere regio die het land kent. Zijn doel was om een standaardwerk af te leveren waarin een ode gebracht wordt aan de mensen die dagelijks de Thaise keuken tot leven brengen en een ode aan het land en de geschiedenis van de gerechten en de mensen.

Het is een lijvig boek geworden met een keur aan recepten van straattentjes, thuiskoks, restaurantkoks en alles wat daartussen zit. Dit alles wordt omlijst door adembenemende foto’s van de gerechten en het land. Wat opvalt aan dit boek is dat er structuur in zit. Er is echt over nagedacht. De recepten zijn netjes geordend en op de pagina’s ernaast of tussendoor staan de foto’s. Het papier is net niet wit en dat is heel rustig aan je ogen.
De inleiding is zeer interessant om te lezen en vooral de beschrijving van de culinaire belevenissen van Jean-Pierre Gabriel tijdens zijn lange reis verdienen wat mij betreft een apart boek. De hoofdstukken die we tegenkomen zijn: Pasta’s en sauzen, Hapjes en drankjes, Salades, Soepen, Curry’s, Geroosterd, gekookt en gebakken, Roerbakgerechten, Rijst en noedels, Desserts en Gastkoks. In dat laatste hoofdstuk vinden we topgerechten van koks in Thaise restaurants van over de hele wereld.
Het boek sluit af met een ingrediëntenlijst en een register. Ook vinden we een lange lijst met de namen van alle Thaise koks die hun recepten beschikbaar hebben gesteld. Bij de foto’s staan geen onderschriften maar achterin het boek treffen we een pagina aan met fotobijschriften behorende bij de foto’s van de gerechten. Onder de recepten zelf staat een verwijzing naar de foto als die in het boek is opgenomen.

Kruidenomelet
Herkomst Zuid
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 4-6 minuten
Voor 2 personen
3 eieren, geklutst
100 g varkensgehakt of kipgehakt
5 teentjes knoflook, fijngehakt
2 bosuitjes, gehakt
1 handvol koriander, gehakt
2 sjalotjes, gehakt
¼ tl zout
7 rode rawitpepertjes, gehakt
¼ tl witte peper
1 tl sojasaus
1 tl oestersaus
120 ml plantaardige olie

Serveer met gestoomde jasmijnrijst
Kluts de eieren met alle ingrediënten, behalve de olie, in een grote kom.
Verhit de olie in een koekenpan op een matig laag vuur. Giet het eimengsel in de pan en bak het 3-4 minuten, of tot de onderkant begint te stollen en het vlees bruin is. Keer de omelet wanneer hij bijna gaar is om en bak de andere kant nog 1-2 minuten om hem mooi goudbruin te laten worden. Serveer op zich, of met rijst.

Een simpel te maken gerecht dat toch heel authentiek Thais is. Dat geldt voor veel recepten in dit boek. Daarnaast moet toch gezegd worden dat er nogal eens ingrediënten voorbijkomen die wij hier niet kennen of die niet of moeilijk verkrijgbaar zullen zijn. Slangekopvis, wilde betelblaadjes, blauwe krabben of erwt-aubergines en nog een aantal zaken zul je bij ons in de winkels niet zo snel aantreffen. Alhoewel je tegenwoordig versteld staat wat je in een goede toko of Aziatische supermarkt zult aantreffen. Met een beetje fantasie kun je een aantal van deze niet-verkrijgbare ingrediënten wel vervangen door iets anders of soms gewoon weglaten. En je hoeft niet altijd te schrikken want een ingrediënt als Saam-gler is heel gemakkelijk zelf te maken en het boek zit zo goed in elkaar dat je daar dan ook het recept van aantreft.

Dit boek is niet alleen een kookboek met schitterende foto’s maar ook een boek waarin de culinaire cultuur van een land is vastgelegd voor de toekomst. Jean-Pierre Gabriel is heel bang dat deze culinaire cultuur in snel tempo zal verdwijnen en misschien heeft hij daar wel gelijk in. Wat dat betreft is het zeer interessant om te lezen over recepten met trompetpeulen, daglelies en bananenbloemen. Daarnaast blijven er echt meer dan genoeg recepten over die uitstekend te maken zijn of, zoals eerder gezegd, met wat fantasie omgezet kunnen worden naar maakbaar. Ook brengt het internet vaak uitkomst over de smaak of toepassing van een onbekend ingrediënt. En de salade van rode miereneitjes slaan we gewoon over.
Voor de liefhebbers van de Thaise keuken en van het land zelf is dit een boek dat ze in alle opzichten zullen koesteren.

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!