Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een stevig en stoer no-nonsens boek

Jeanette 25 november 2014

Het boek Vlees heeft het uiterlijk, karakter en formaat van de schrijver. Stevig, stoer en no-nonsens. Je ziet gelijk dat dit niet om te lachen is. Zelfs het gekozen lettertype, zeker van de titels van de recepten, is ontzettend stoer. Dit is het serieuzere werk. Rundvlees en wel 100% rundvlees en alles wat je maar over rundvlees moet weten. De rode draad (!) in het boek is kwaliteit en de wijze waarop je daarmee omgaat. Vlees is geen product dat je bij de kiloknaller koopt en gedachteloos in de pan smijt zonder er verder veel aandacht aan te besteden. Goede kwaliteit vlees is in alle opzichten een kostbaar product en daar ga je bewust mee om zodat je een uitstekend gerecht op tafel zet. En Herman den Blijker weet daar alles van.

Deze stevige grote hardcover begint met technieken. Het rijpen van vlees en waarom dat goed is. Vlees op de barbeque en de beste manier van bakken en braden en dus ook het garen van vlees en waar je op moet letten. Welke pan is het beste en welk stuk vlees zit eigenlijk waar in de koe? Vervolgens een aantal korte hoofdstukken per vleesdeel. Twaalf belangrijke vleesdelen passeren de revue. Waar ze precies zitten of liever gezegd zaten voor de slager eraan te pas kwam en hoe ze eruit zien en vooral, hoe ga je ermee om zowel in de pan, de oven als op de barbeque. Nog geen recepten voor het vlees zelf.
Wel volgen een aantal smakelijke recepten van bijgerechten die soms gewoon hoofdgerechten zonder vlees lijken. Lasagne van spinazie bijvoorbeeld. Maar de rest is  wel degelijk bijgerechten. Van rucola met gepofte knoflook en pecorinokaas tot de echte klassieke huzarensalade. Salades, sauzen en boters om je vingers bij af te likken. Dan denk je, waar blijven die vleesrecepten nou? En dan gaat Herman den Blijker op reis. Hij bezocht de USA, Uruguay en Argentië en als laatste Nederland. Mooie en interessante reisverhalen die ons inzicht geven in vlees en koeienrassen uit verre streken en de kwaliteit daarvan en ter leringh ende vermaeck nog wat over de wijn uit Uruguay en Argentinië. Tussendoor de recepten die overigens niet per se iets met het bezochte land te maken hebben. En dit alles omlijst met prachtige en zeer smakelijke foto’s.

Filet American
200 gram tartaar (bij voorkeur van het staartstuk)
1 el mayonaise
1 el tomatenketschup
2 el olijfolie
2 tl citroensap
1 tl grove mosterd
1 tl fijne mosterd
Scheutje worcestersaus
½ tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
1 sjalot, fijngesnipperd
2 augurkjes, fijngesnipperd
1 tl zure kappertjes, fijngesneden
Zout
Zwarte peper uit de molen
Meng alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat de filet americain afgedekt in de kom twee uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.

Een heel fijn en simpel recept waarvan je de hoeveelheden wellicht wilt verdubbelen als je het op broodjes serveert want het zal zeker bij veel mensen in de smaak vallen. Wat opvalt is de spelfout in de titel. Die heb ik bewust laten staan. In het recept zelf staat het goed, want het is filet americain met een i ertussen. Overigens heb ik tot op heden nog weinig andere vergissingen kunnen ontdekken. Dat komt vast nog wel als het boek vaker gebruikt gaat worden. Het eerste foutloze kookboek moet namelijk nog gedrukt worden. Voor liefhebbers van vlees is dit een uitstekend boek met veel informatie en veel recepten. Van kleine simpele (bij)gerechten tot grote stoere stukken vlees en alles ertussen. Recepten voor de snelle dagelijkse maaltijd en ook voor de wat uitgebreidere diners. Als er rundvlees of kalfsvlees op tafel komt dan wordt in dit huis vanaf nu het boek Vlees van Herman den Blijker uit de kast gehaald. Vast en zeker. Het is een mooi boek over een mooi product waar we best eens wat meer aandacht aan mogen besteden. En oh ja, koop een vleesthermometer!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur