Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De moeder die haar kind verloor

jeanne vogel 21 juni 2016

Op kerstavond zitten Dolores en haar gezin plotseling niet knus met cadeautjes onder de opgetuigde kerstboom, maar in totale shock in het ziekenhuis. Haar dertienjarige zoon John is 's middags vrolijk weggefietst en nu dood. Samen met zijn vriendje Mark is hij in het zwembad onder water vastgezogen aan een rooster. Medewerkers hadden de verversingspomp alvast aangezet om op kerstavond vroeg thuis te zijn.

Dit drama slaat een gat in het bestaan van Dolores, haar man en haar twee andere kinderen. Terwijl de wereld min of meer gewoon doordraait, ligt het leven voor alle betrokkenen in puin. Werken gaat al helemaal niet en gewoon verder leven, hoe doe je dat? Elke normale gebeurtenis zoals eten, drinken, praten, buiten lopen, op vakantie gaan, is beladen, verloopt moeizaam en moet opnieuw worden geleerd.
Een afscheid voor altijd van een kind onder ogen moeten zien is ongelofelijk hard werken en gaat met vallen en opstaan.

Na een beschrijving van het eerste jaar na de dood van John (het jaar Nul), de grote en kleine onvermijdelijke harde gebeurtenissen en de worsteling om het leven weer dragelijk te maken, wordt in het hoofdstuk 'Naschokken' ook duidelijk wat op de langere termijn de blijvende schade is voor alle betrokkenen.

Dolores Thijs is schrijfster en journaliste en schreef dertig jaar geleden dit boek onder de titel Het Jaar Nul. Zij kreeg in 1981 in Vlaanderen de prijs voor het beste literaire debuut. In een herziene versie en de titel Je stappen op de twaalf treden is dit waargebeurde verhaal over de ramp die haar trof opnieuw uitgegeven. In 2014 verscheen Retour Berlin Ostbahnhof en in 2015 Het huis aan de Sont, over het leven van Karen Blixen na haar terugkeer uit Afrika.

Voor een dergelijk drama is het moeilijk om goede woorden te vinden, maar de lezer wordt in een menselijk verhaal meegenomen in het horrorscenario dat zich ontwikkelt. Het is duidelijk dat de auteur journalist is: de taal is helder, het woordgebruik toegankelijk en de toon wordt nergens larmoyant. Indringend wordt beschreven hoe een balans wordt verbroken en het evenwicht nooit meer goed wordt hersteld.

Je stappen op de twaalf treden is een prachtig boek, dat je in één ruk uit wilt lezen. Het onderwerp is meteen duidelijk, de aangrijpende ontwikkeling grijpt je bij de keel en laat niet los tot het boek uit is. Het boek geeft woorden aan gevoelens van ouders van overleden kinderen en ook aan degenen die in de gelukkige omstandigheid verkeren dat hen dit niet is overkomen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van jeanne vogel

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur