Een gevoelig, magisch boek vol actie
Torre heeft een broertje gekregen. Aanvankelijk was hij erg blij met de gezinsuitbreiding maar geleidelijk aan is zijn enthousiasme verminderd. Want door de komst van het broertje hebben zijn ouders geen tijd en aandacht meer voor hem en daar wordt Torre nou niet direct blij van. Als hij op een dag verstijfd van angst wegrent als zijn beste vriend Moos zijn hulp nodig heeft wordt alles nog beroerder. Hij zou namelijk met Moos mee op vakantie mogen maar door bovenstaande gebeurtenis mag Torre bij nader inzien toch niet mee. Hij is dus veroordeeld tot 6 weken bij de deur hangen, zonder uitzicht op iets leuks, temeer omdat zijn moeder alleen maar moe, lusteloos en chagrijnig is vanwege de baby die constant haar aandacht opeist. Ze is uitgeput en kan Torre er niet bijhebben, het is haar allemaal te veel. Daarom besluiten de ouders dat Torre naar zijn oom Fons in de bergen moet om daar vakantie te vieren. Torre zelf ziet dat helemaal niet zitten, zijn oom is aardig maar heel apart en er zijn weinig voorzieningen in zijn afgelegen huis. Er is geen eens wifi! Maar eenmaal ter plekke past Torre zich toch snel aan, en hij raakt verkikkerd op ‘Natneus’ een pasgeboren geitje dat hij mag verzorgen. Maar op een dag gebeurt er iets dramatisch dat Torre met zijn geitje doet belanden in een onbekend stuk bos alwaar ze in contact komen met vreemde wezens. Deze aardmannen willen hun best helpen om de weg terug naar huis te vinden, maar dan moeten Torre en Natneus wel eerst iets voor hun doen…
Een boek dat in een herkenbare gezinssituatie begint. Het verhaal pakt je daardoor meteen. Alles lijkt heel veel op de werkelijkheid waarin wij leven, des te verrassender is de plotselinge omwenteling als Torre in het onbekende bos terecht komt. Er vindt dan ineens een omslag plaats die je van een realistische context in een magische doet belanden. Het is een beetje eng en toch ook weer niet. Er zijn cliffhangers die spanning veroorzaken en er is eigenlijk constant actie.
Door dit alles heen weet de auteur een boodschap over te brengen waar de lezer wat aan heeft. Torre krijgt inzicht in het waarom van zijn handelen en toont meer moed dan hij ooit van zichzelf had verwacht. Ook de volwassen hoofdpersonages leren uit alles wat er gebeurt een levensles. Thema’s als (dieren)liefde, trouw en vriendschap zijn volop aanwezig in dit spannende boek. Wat zullen veel kinderen hiervan smullen!
Erik van Muiswinkel blijkt trouwens een voortreffelijk voorlezer.
Erik van Muiswinkel blijkt trouwens een voortreffelijk voorlezer.