Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Over het leven van Betzy Akersloot.

Jenny Oreel 27 november 2024
Nadat ik van Tineke Hendriks het boek “Waar kleur is, is leven” gelezen had wilde ik meer van de hand van deze schrijfster onder ogen krijgen. En zo stuitte ik op dit fascinerende boek over het leven van kunstenares Betzy Akersloot-Berg, een Noorse schilderes. Het boek beschrijft in de vorm van een geromantiseerd verhaal het leven van Betzy Akersloot. Zij leefde van 1850 tot 1922 en leed een turbulent bestaan. In de tijd waarin zij leefde was de kans ongelijkheid van vrouwen ten opzichte van die van mannen enorm. Zo werd het Betzy heel moeilijk gemaakt om haar talent te ontplooien.

Maar Betzy is eigenzinnig en laat het er niet bij zitten, zij wil koste wat het kost haar talent ontplooien. Het lukt haar een beetje om in het kunstenaars milieu voet aan wal te krijgen maar toch wordt de druk die haar omgeving op haar uitoefent te hoog. Om dat te ontvluchten bedenkt Betzy een plan. Ze reist af naar het hoge noorden om daar als zendelinge / verpleegster een opleiding te volgen. Ze leeft er onder barre omstandigheden en keert na 5 jaar, een levenservaring rijker, terug naar huis. Maar de noordelijke reis heeft iets in haar aangewakkerd: ze wil meer van de wereld zien. En zo gebeurt het dat Betzy overal en nergens verblijft, altijd met haar schildergerei bij zich, want ze heeft zich voorgenomen om zich te bekwamen in het vak. Betzy weet zich dan toch een plekje toe te eigenen binnen de wereld van kunstenaars en zal uiteindelijk beroemd worden met haar prachtige schilderijen waarin ‘de zee’ 9 van de 10 keer een hoofdrol speelt.

Een meeslepend verhaal over een vrouw die haar hart volgt en zich uiteindelijk ook weinig aantrekt van wat anderen van haar denken en/of over haar zeggen. En dat was in de tijd waarin zij leefde bewonderingswaardig. Het voelt al lezend net alsof je de metgezel bent van deze bijzonder getalenteerde vrouw die het avontuur niet schuwt. Je leest over het zware leven van de Sami, over de kunstwereld in Parijs, München en Den Haag en haar verblijf op Vlieland waar ze al met al z’n 30 jaar gewoond heeft. Vooral haar Haagse periode vond ik interessant om te lezen omdat ze daar een leermeester vindt in Hendrik Mesdag en ook bevriend raakt met zijn vrouw Sientje van wie het schilderij op de cover van dit boek is. Het is een schilderij van een ietwat uitgebluste vrouw met een melancholische blik en lijkt niet te passen bij de persoonlijkheid van Betzy die juist vol levenslust zit. Interessant is het om te lezen wat hier achter zit
Ik ben ook erg benieuwd naar het voormalige woonhuis van Betzy en haar echtgenoot Grooswinus. Dit huis is één van de oudste woningen op Vlieland en doet heden ten dage dienst als museum. In ‘Het Tromp’s Huys ‘ zijn haar schilderijen nog steeds te zien. Heel bijzonder lijkt het mij om dat allemaal eens te bekijken.
Ik heb genoten van dit boek, een aanrader voor kunstliefhebbers en voor mensen die wel houden van een stukje (kunst)geschiedenis!

Toevallig las ik enige tijd geleden een jeugdboek dat ook, zij het zeer losjes, gebaseerd is op het leven en werk van de Noorse negentiende-eeuwse schilderes Betzy Akersloot-Berg. Ik doel op het boek “Aangespoeld” van Mary Helylema. Voor kinderen vanaf een jaar of 10. Ook een aanrader!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jenny Oreel