Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spanning, avontuur, magie, strijd en een vleugje romantiek.

Jenny Oreel 12 november 2024
Ronddolend op zee, opgejaagd door het immer dreigende gevaar, stuit de bemanning van het schip van Kwaadbaard op een drenkeling die op sterven na dood is. Maar de jongen, Homme genaamd, is nog te redden en doet uit de doeken hoe hij in het water beland is. En zo komt Mus en de voltallige bemanning van het schip te weten dat er nog meer gevaar op de loer ligt dan dat ze aanvankelijk dachten. Een magisch wezen, half mens, half vogel, lokt met haar gezang de bemanning van schepen in de val, met alle gevolgen van dien. Het lijkt een onontkoombaar feit dat ‘De Sirene’, zo noemt men het wezen, ook het schip van Kapitein Kwaadbaard zal benaderen. En precies dat is wat er gebeurt met het gevolg dat Mus wordt meegevoerd. Maar tegen alle verwachting in blijkt het met ‘De Sirene’ toch een tikkeltje anders te liggen dan de mensen aanvankelijk dachten. Ze brengt Mus namelijk naar een bijzondere plek en vanaf dat moment krijgt het verhaal een bijzondere wending die geen mens van te voren had kunnen vermoeden…

Een avontuur met de nodige magie, romantiek, spanning en strijd. De afloop laat alles wat we in de vorige delen hebben kunnen lezen samenkomen maar voor het zover is moeten de nodige hobbels genomen worden. Je wordt hier als lezer in mee gezogen en de vele cliffhangers waarmee menig hoofdstuk eindigt maakt dit boek tot een heuse pageturner.

Deze auteur gebruikt rijke taal. Spreekwoorden, uitdrukkingen, beeldspraken en woordgrapjes zijn er in overvloed en achter bijna elke naam schuilt wel een betekenis. Zo staat de naam Agape voor naastenliefde en gastvrijheid. Dit komt tot uiting in het feit dat iedereen er welkom is. Andere voorbeelden: Scala (geeft diversiteit aan), Aledea (dorp), Magna (Latijnse meisjesnaam, betekent grote), Alfombra (mos) en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Grappig is het als een letterlijke- met een figuurlijke betekenis van iets wordt verbonden: ‘Hij zit met zichzelf in de knoop, maar hoe krijgen wij die knoop er weer uit’. Soms licht de auteur iets toe, en dat kan voor verheldering zorgen. Zoals bijvoorbeeld hier: ‘Mus loopt door de branding naar het schip. Dat wil niet zeggen dat het water in de fik staat, de branding is het ondiepe deel waar het strand de zee in loopt.’ Grappig zijn namen als Café ‘De afgrond’, ‘De wreker’ en ‘Veder Gaye Nixaan’. Ze werken op je lachspieren. Emotioneel gevoelige scenes kunnen daarentegen de traanspieren activeren…

De betoverende illustraties van Linde Faas matchen perfect bij het verhaal. Ze zijn prachtig.

Mus & Kapitein Kwaadbaard is een succesvolle serie die naast de waardering van volwassenen ook heel erg geliefd is bij kinderen. En daar gaat het per slot van rekening om, immers, zij zijn de doelgroep!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jenny Oreel

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.