Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spannend, avontuurlijk, ontroerend en leerzaam

Jenny Oreel 14 mei 2024
De Indiase Yash, een jongen van 12 jaar, woont vanaf het moment dat zijn moeder stierf bij zijn tante. Hij heeft het er niet fijn en hoopt dat zijn vader, die al gedurende langere tijd als contractarbeider in Suriname werkt, gauw terugkeert naar India. Maar als dat niet meer lijkt te gebeuren besluit Yash zelf de touwtjes in handen te nemen en zijn vader zelf te gaan zoeken. Met zijn boezemvriend Ravi, een kasteloze jongen met wie hij eigenlijk niet mag omgaan, bedenkt hij een plan om India te verlaten. Het wordt het begin van een hachelijk avontuur. Op het dak van een trein reizen ze illegaal naar Calcutta om vandaaruit als verstekeling aan boord van een schip te geraken, met alle risico’s van dien! Maar uiteindelijk lukt het ze. Eenmaal in Suriname komen ze op een plantage terecht en lijkt hun niet veel anders te wachten dan een hard leven vol ontberingen. En de vader van Yash? Waar hangt die uit? Is hij überhaupt wel in Suriname? En zo ja, hoe gaan ze hem dan vinden…

Wat een mooi boek. Ik wilde niks anders dan doorlezen en had het dan ook gauw uit. Het is spannend, avontuurlijk en soms ook ontroerend. Het boek speelt begin 20ste eeuw en laat zien hoeveel invloed het Indiase kastenstelsel toen op het dagelijks leven had. Dit komt vooral tot uiting in de persoon van Ravi en de verboden vriendschap tussen hem en Yash.

De spannende overtocht op het schip geeft een helder beeld van hoe de mensen anno 1906 reisden. En eenmaal in Suriname leer je veel over dat land. Hoe hard het leven was op de plantages maar ook hoe er langzaam veranderingen tot stand kwamen. Verder kom je veel te weten over de flora en fauna van Suriname, de rijkdom aan bodemschatten ‘als je er een bezemsteel in de grond stopt zullen er nog blaadjes aan groeien’ en de vele bevolkingsgroepen die het land rijk is.

Achterin het boek is nog een woordenlijst met uitleg van woorden als: huisaltaartje, kaste/kasteloos, Boeroes, Fort Zeelandia, koeliedepot, reïncarnatie en meer…

De auteur heeft geput uit ervaringen en zich flink verdiept in de geschiedenis. Met als resultaat dit prachtige boek waar we van leren en vooral ook van kunnen genieten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jenny Oreel

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.