Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Lord of the Flies met een vleugje Heroes

Jensy Franco Barate 05 december 2008
De in Italië woonachtige Michael Grant heeft al heel wat boeken op zijn naam staan. Van hem verschenen, onder verschillende pseudoniemen, ruim 150 boeken. Dit inclusief de boeken die hij samen met zijn vrouw Katherine Applegate schreef. Na een schrijfpauze van een paar jaar is Grant weer volop aan het schrijven. Dit is maar goed ook want met Gone schreef hij een verslavende jeugdthriller, die ook door volwassenen zeer gewaardeerd zal worden. En dit is nog maar deel een van de geplande zesdelige serie.
Sam Temple ziet hoe op een normale schooldag zijn leraar plotseling uit het niets verdwijnt. Hij kan zijn ogen niet geloven. Al heel snel merken Sam en zijn klasgenoten dat er iets vreemds aan de hand is. Wanneer zij ontdekken dat niet alleen hun leraren maar iedereen boven de veertien jaar, inclusief hun ouders, spoorloos verdween zijn slaat de paniek toe. Perdido Beach is veranderd in een grote chaos. Overal lopen overstuurde en huilende kinderen rond. Dan arriveren de leerlingen van kotsschool de Coates Academie met Caine als hun leider. Hij probeert orde in de chaos te scheppen iets waar de kinderen op dat moment veel behoefte aan hebben. Maar al snel toont Caine zijn ware aard. Samen met de grootste pestkoppen van de Perdido Beach School en de Coates Academie terroriseert hij de andere kinderen. Sam besluit om samen met zijn beste vriend Quinn, Edilio, Astrid en Astrids autistische broertje Kleine Pete op zoek te gaan naar antwoorden. Samen gaan ze de strijd aan tegen Caine en zijn handlangers. En alsof ze het niet al moeilijk genoeg hebben met de verdwijning van de volwassen en de gestoorde Caine krijgen de kinderen ook nog eens te maken met gemuteerde dieren en vreemde wezens. Ook blijken sommige kinderen waaronder Sam over mysterieuze krachten te bezitten.
Dat Michael Grant zijn inspiratie voor Gone uit de boeken Lord of the Flies (William Golding), The Stand (Stephen King) en tv-serie Lost gehaald heeft valt duidelijk te merken.
In zowel de boeken als de tv-serie staan de natuur, de eigenschappen en overlevingsdrang van de mens centraal. Een kleine groep mensen moet zien te overleven in een wereld waar de grenzen en wetten van de beschaving zijn weggevallen. Daar waar de één een nieuw bestaan probeert op te bouwen en zijn omgeving probeert te verbeteren probeert een ander van de situatie te profiteren. In tijd van nood en gevaar kunnen de slechtste eigenschappen van de mens naar boven komen. Alleen de sterksten overleven. Naast dit thema speelt religie opvallend genoeg ook een grote rol in Gone. Zo vragen de kinderen zich steeds af of wat hun overkomt een straf van God is. Op psychologische vlak is Gone misschien iets minder sterk dan Lord of the Flies. Dit maakt Michael Grant goed door sommige personages superkrachten te geven. Het is aan deze kinderen om hun krachten onder de controle te krijgen en voor het goede te gebruiken niet voor het slechte.
Meestal ben ik niet zo een grote fan van boeken waar vreemde wezens in voorkomen of mensen plotseling in monsters veranderen. Maar hoewel bepaalde gebeurtenissen in dit boek niet erg realistisch zijn, heeft het toch iets spannends en duisters waardoor je geboeid blijft lezen. Het boek zit boordevol actie en verveelt eigenlijk geen moment. Machtsstrijd, diefstal, marteling, moord het komt allemaal aan de orde. Al vanaf bladzijde één wordt je het verhaal, dat uit twee verhaallijnen bestaat, ingetrokken. De twee verhaallijnen zorgen voor afwisseling en vloeien aan het eind netjes samen.
Gone is zonder twijfel een spannend boek. Het taalgebruik is het enige wat verraad dat dit een jeugdthriller is. Wat betreft uitwerking van het verhaal kan het boek zich zeker meten aan een science fiction thriller voor volwassenen. Dus ook voor iedereen boven de achttien jaar zeker de moeite waard om te lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jensy Franco Barate

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur