Leesclub in oorlogstijd
Het verhaal speelt zich af in Londen, 1938, we maken kennis met Gertie Bingham en je wordt vrij snel in het verhaal gezogen. Gertie en haar man hebben een gezamenlijke liefde voor boeken en zijn dan ook samen een boekhandel gestart. Na zijn overlijden is Gertie zoekende in wat zij graag wilt in het leven. Door de oorlog komen allerlei beslissingen voor Gertie in een vaarttrein terecht. Ze stapt uit haar comfortzone en neemt een jonge Duitse vrouw in huis. Van daaruit volgen wij Gertie in verschillende gebeurtenissen.
Als lezer maak je vrij vlot kennis met allerlei personages. Verderop in het boek liep ik er tegenaan dat er niet veel verdieping kwam in de verschillende personages. Mijn persoonlijke voorkeur heeft; minder personages, meer verdieping.
De schrijfstijl is makkelijk, de hoofdstukken kort en het is beeldend genoeg om je er een voorstelling bij te maken.
Annie Lyons heeft natuurlijk een zware periode gekozen waarin het boek zich afspeelt. Toch kan zij door haar schrijfstijl er een luchtigheid aan geven die maakt dat het niet al te verdrietig/zwaar wordt. Soms miste ik echter wel wat diepgang en werd het te voorspelbaar.