Spannend!
Zonder Gezicht is het eerste deel in de Fabian Risk-serie van Stefan Ahnhem. Het is een spannende Scandinavische thriller die meteen je aandacht grijpt. Het verhaal speelt zich af in Helsingborg, een stad waar rechercheur Fabian Risk na jaren weer gaat wonen. Hij wil een frisse start maken, maar wordt al snel betrokken bij een gruwelijke moord. Een oud-klasgenoot van hem wordt dood gevonden, en Fabian moet op zoek naar de dader.
Wat dit boek bijzonder maakt, is dat het niet alleen over de moorden gaat, maar ook over het leven van Fabian en zijn gezin. Dat maakt hem een echt mens, met fouten en zorgen. Toch vond ik dat er soms te veel aandacht was voor zijn privéproblemen, waardoor het verhaal een beetje traag werd.
De spanning in het boek is goed opgebouwd. De moorden zijn gruwelijk en de dader speelt een slim en gevaarlijk spel. Er gebeuren veel onverwachte dingen, waardoor je steeds wilt blijven lezen. Maar ik vond het soms lastig om de vele personages en verhaallijnen uit elkaar te houden. Dat maakte het verhaal een beetje ingewikkeld.
De beschrijvingen van de stad Helsingborg en de sfeer zijn erg sterk. Het voelt echt alsof je daar rondloopt, in de grauwe straten en donkere huizen. Dat past perfect bij de duistere toon van het boek.
Kortom, Zonder Gezicht is een spannende thriller voor liefhebbers van Scandinavische misdaadverhalen. Het verhaal heeft een paar kleine minpunten, maar het blijft boeiend en verrassend tot het einde. Ik kijk uit naar het volgende deel in deze serie!