De nieuwe mens, dat zijn wij
De nieuwe mens, dat zijn wij. Wij zijn massaal dezelfde dingen gaan doen. Wij plaatsen dezelfde houten hekwerken rond onze tuinen, kopen allemaal een BBQ, mobiel, plaatsen een plat televisiescherm passen onze kleding voortdurend aan en wie het kan betalen koopt nu een camper in plaats van een caravan. We volgen massaal de mode, kopen vaak dezelfde dingen en willen steeds het nieuwste product. Het geluk kun je verwerven door het winnen van de Postcodeloterij. Zo is het niet altijd geweest.
Onze huidige massacultuur vindt zijn oorsprong rond 1900. De nieuwe mens is een onderzoek naar het ontstaan van deze massacultuur in Nederland. Het is een groot, alomvattend en stellig betoog van Auke van der Woud over de verdringing van de oude cultuur door een nieuwe cultuur. De oude cultuur, gebaseerd op de waarden uit de klassieke Oudheid en het christendom. Het goede, het ware en het schone leidde tot geluk. De hiërarchie van het geestelijke boven het fysieke. De nieuwe cultuur is meer materialistisch, de cultuur der dingen, reclame en consumptie, vrijheid en gezondheid worden het belangrijkste gevonden. Het boek geeft van de oude en nieuwe cultuur vele sprekende voorbeelden. Winkels, musea, bioscopen, koffiehuizen, woningbouw, onderwijs, lichaamsverzorging, badcultuur, mode, dit alles raakte sterk in beweging rond 1900.
De normen en waarden rond 1900 veranderden het eerst in de grote steden waar vele migranten vanaf het platteland waren binnengestroomd. De nieuwe cultuur vond vervolgens geleidelijk zijn weg buiten de steden.
De oude beschaving verdween geleidelijk. De complexe vermenging van beide culturen werkt tot op de dag van vandaag nog door. Waar vrijheid nu als hoogste goed geldt wordt ook de roep en behoefte aan een moreel kompas weer merkbaar.
Onze hedendaagse massacultuur, waarbij het vanzelfsprekende morele kompas van de oude cultuur lijkt te zijn verdwenen, heeft een geschiedenis die onze aandacht vraagt.