Leven in Rome

Joep Berghuis 25 april 2022
“Ons wordt ook een inkijkje gegund in de financiën, via een kasboek van het Vaticaan uit de dertiende eeuw waarin keurig is opgetekend hoeveel geld er binnenkwam, hoeveel naar de soldaten ging en hoeveel er besteed kon worden aan aalmoezen. We zien het betaalbewijs van de beide blokken marmer waaruit Bernini twee engelen hakte voor de Engelenbrug, een verzoek van Michelangelo om geld, zwierig gekalligrafeerd”.
Dit soort rijkdom aan historische details kun je vinden in de columns die verzameld zijn in dit boek. Maar ook de ontmoetingen met bijzondere Romeinse inwoners kleuren haar columns.
Een boek dat je het beste kunt lezen voor of na je reis naar Rome, waar je verstand als vanzelf ‘on hold’ moet om je zintuigen tal van prettige overuren te laten maken. En daarna, dit alles overdenken, plaatsen in het heden en verleden, jouw wereld of de wereld van onze voorgangers. Rome, stad van mijn dromen.
Rosita Steenbeek geeft ook inzicht in de rauwe kanten van het Romeinse leven waar armoede, maffioze praktijken en commerciële uitwassen de stad bedreigen. Hier geen tijd voor gemijmer of dagdromerij. Een stad die helaas ook gebroken is en waar nog heel veel mensenwerk nodig is om de voelbare Romeinse eeuwigheid te laten voortduren.

Meer recensies van Joep Berghuis