Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Alziend oog over Reinier Pauw en Amsterdam in de 17e eeuw

Joep Berghuis 06 september 2024
Een knap geschreven boek vanwege de samenhang der dingen. Economie, politiek en religie gaan hand in hand. Hoe intrigerend om na driehonderd jaar met een alziend oog het 17e-eeuwse Amsterdam te bezien. Waar te nemen dat slechts een handvol mensen de stad, het land, naar hun hand weten te zetten. Ook nu zien we dat sommige mensen buitensporig veel macht en geld hebben.

We zijn in de 16e/17e eeuw in Amsterdam waar Reinier Pauw leeft als koopman en bestuurder. Bestuurder in Amsterdam en daarmee ook vertegenwoordiger in de Staten van Holland en de Staten-Generaal. Een veel voorkomende stapeling van functies.
Na de beeldenstorm van 1668 en de opstand tegen Spanje is de stad in enkele tientallen jaren stormachtig gegroeid. Met de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en later de West-Indische Compagnie, waarin Pauw een belangrijk aandeel had, handelde Amsterdam over heel de wereld.
De belangen van de rijke kooplieden uit Amsterdam zorgden ervoor dat zelfs oorlogen werden gebruikt om handel te drijven met vriend en vijand. Voor Pauw moest alles en iedereen wijken. De apenrots is nooit ver weg! Tijdens het Twaalfjarig Bestand gebruikte hij bijvoorbeeld de godsdiensttwisten om groepen mensen tegen elkaar op te zetten in het belang van zijn imperium, zijn stad. Het was tegelijkertijd ook een strijd tussen het economisch dominante Amsterdam en het politieke Den Haag. Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt werd hiervan een van de meest bekende slachtoffers.

Na de dood van Johan van Oldenbarnevelt en het verloop van het Twaalfjarig bestand begon de neergang van Reinier Pauw. Hoogmoed kwam ook hier voor de val.
Een zeer lezenswaardig boek met vele raakvlakken met onze tijd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joep Berghuis

Gesponsord

Als Hyoyoung wordt gevraagd in een brievenwinkel in Seoul te komen werken, realiseert ze zich al snel hoe helend een brief kan zijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.