Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een interessant uitgangspunt maar de uitwerking laat te wensen over

Johan Klein Haneveld 21 november 2024 Auteur
Disclaimer: ik ken de auteur niet en heb nog niet in bundels gestaan waar ze aan meeschreef. Ik kocht dit boek aangezien ik benieuwd ben naar Nederlandstalige SF.

6,5 - Iceberg Books zet zichzelf de laatste jaren op de kaart als een van de belangrijkste uitgevers van Nederlandstalige SF. Vertalingen van boeken van o.a. Adrian Tchaikovsky brengen die absoluut fantastische verhalen bij een groter publiek. Tegelijk geeft de uitgever een podium aan Nederlandstalige auteurs zoals Frank van Dongen en Roderick Leeuwenhart - met boeken die zeker niet misstaan op de SF-plank van de boekwinkel. De boeken zijn professioneel opgemaakt en de tekstredactie is meestal prima. Dat geldt ook voor deze roman - ik vond geen spel- of typefouten van enige betekenis en werd daardoor niet uit het verhaal geslingerd.
Het verhaal zelf was ook interessant. Een oud boek blijkt bij wie het leest de hersengolven te veranderen, waardoor ze zich in tijd en ruimte kunnen verplaatsen. Dit leidt tot een fascinerend verhaal van verschillende mensen die met het boek te maken krijgen en door tijd en ruimte springen. De verbanden tussen de verschillende lijnen in het verhaal worden langzamerhand duidelijker, terwijl er ook steeds nieuwe vragen worden opgeroepen. Ook bevatte het verhaal een fascinerend aan zichzelf refererend aspect. Het 'magische boek' (ik zie dit eerder als science-fantasy dan als science fiction) heet immers ook 'Herhaling' en het verhaal ervan komt de lezer ook al snel bekend voor. Ik had bij deze passages (en het slot) een brede grijns op mijn gezicht.
Helaas kan ik toch niet een onverdeeld positieve beoordeling geven van dit boek. Ikzelf raak altijd uit mijn doen als ik een negatieve recensie krijg en trek me kritiek persoonlijk aan - dat maakt het helemaal moeilijk om zelf kritisch te zijn. Maar ik wil ook niet dat lezers een verkeerd beeld krijgen bij dit boek. Dit zijn mijn belangrijkste kritiekpunten:
-Weinig afwisseling in woordgebruik, waardoor vaak herhaling van woorden plaatsvindt. In het begin van het boek is een passage waar in 13 regels wel tien keer de woorden 'lift' of 'liftdeur' voorkomen.
-Consequent wordt 'desk' gebruikt voor bureau.
-Sommige zinnen hadden beter geformuleerd kunnen worden. 'Nadat Sofia een maaltijd had gehaald, liep ze daarmee op een dienblad naar de kamer ...' - loopt ze op een dienblad? 'Een snijdende pijn trof Lucas, alsof zijn schedel in tweeën werd gespleten. In werkelijkheid gebeurde dat ook.'- dit past beter bij een humoristische vertelling, wat deze roman zeker niet is.
-De auteur gebruikt een alwetende verteller als perspectief. Daar is niets mis mee, al is het niet meer zo gebruikelijk. Maar verwarrend was dat de eerste hoofdstukken strikt uit de derde persoon leken te zijn geschreven, waardoor ik verward raakte toen het 'head hopping' begon.
-Niet alleen is de alwetende verteller ouderwets, ook de infodumps en vooruitwijzingen ('ze zouden elkaar nooit meer terugzien') onderbraken het verhaal nogal eens.
-Wat is 'nucleair vocht'? Hoe het eraan toegaat in een ondergrondse opslagplaats voor nucleair afval lijkt niet goed onderzocht, in elk geval zijn de beschreven veiligheidsmaatregelen ongeloofwaardig. De beschrijving van de vervuiling van de Aarde komt ook niet realistisch over. Voortdurende bewolking overal, die aanvankelijk echter 's nachts wegtrekt? Maar dat gebeurt zonder dat producten zoals koffie of wijn opraken? En van klimaatverandering lijkt weinig sprake te zijn?
- Een belangrijke plotwending kan alleen plaatsvinden door het puur toevallig afbreken van een boomtak.
- Als in de toekomst een deel van de mensheid zich schuilhoudt in een uitgeholde piramide van Gizeh, waarom zijn daar dan geen Egyptenaren bij? En waarom zijn Caïro en de Nijl uit het landschap verdwenen?
-Er wordt melding gemaakt van Neanderthalers en andere primitieve mensachtigen die leven op de planeet Silhouette - ze komen echter niet in het verhaal voor. Dat vond ik erg jammer - want juist in een samenleving die bestaat uit verschillende mensensoorten had veel narratief potentieel gezeten.
-Het verhaal schept nogal wat verwarring over de achterliggende theorieën. De auteur doet het voorkomen alsof in het verleden het leven meerdere keren is uitgestorven door milieuvervuiling en zich opnieuw heeft ontwikkeld. En dat in duizenden jaren. Waarschijnlijk bedoelt de auteur dat de menselijke beschaving is ingestort (en niet het leven als geheel). De auteur suggereert bovendien dat oude beschavingen de piramides en andere bouwwerken maakten, voordat ze verdwenen (We weten heus wel hoe de piramides en de sfinx gebouwd zijn en kunnen het ook wel nabootsen - we bouwen per slot van rekening zelf enorme wolkenkrabbers en stuwdammen).
-Het omslag van het boek en de tekst achterop doen het voorkomen alsof dit een op zichzelf staande roman is. Dat is het echter zeker niet - enkele verhaallijnen worden niet afgesloten (alhoewel er één cirkel wel helemaal gesloten wordt) en de epiloog hint naar een vervolg. Het zou mooi zijn geweest als het duidelijker was dat dit boek niet op zichzelf staat, want nu verwachtte ik antwoorden die niet kwamen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Johan Klein Haneveld

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!