De beste 'Verhalen vertellers' tot nu toe!

Johan Klein Haneveld 01 april 2025 Auteur
Disclaimer: Veel van deze auteurs worden uitgegeven door Uitgeverij Macc, waar ook veel van mijn boeken verschijnen. Bovendien sta ik in deze bundel met mijn SF-verhaal 'Soortelijk gewicht' en redigeerde ik een heel aantal van deze verhalen.

De uitgever vertelde me dat hijzelf deze editie van 'Verhalen vertellers' de beste vond van de serie tot nu toe. De eerste 'Verhalen vertellers' verscheen in 2018 en sindsdien is er elk jaar een deel verschenen. Een mooie traditie en ik hoop dat hij nog jaren doorgaat. De kwaliteit is niet elk jaar even hoog, hoewel er altijd goede verhalen te vinden zijn in de bundels. Maar ik moest de uitgever gelijk geven. Het niveau lag dit jaar gemiddeld heel hoog. Ook al was niet elk verhaal een nieuwe persoonlijke favoriet, er waren geen uitschieters naar beneden. Tegelijk was het opnieuw gelukt een enorme afwisseling te bieden, met SF-verhalen, fantasyverhalen, absurdistische vertellingen en horrorverhalen. Er is ook een verhaal voor jongere lezers. Daadwerkelijk voor ieder wat wils.
Verhalenkanon Tais Teng heeft drie verhalen in deze 'Verhalen vertellers', maar ze zijn allemaal heel verschillend van elkaar en ik genoot ervan. De bundel begint met het verhaal bij de omslag 'Yana, waar de perziken rijpen'. Een mooie vertelling over reizigers op een generatieschip voor wie het leven op een planeet niet langer een aantrekkelijk vooruitzicht is. Kort, maar krachtig.
De ironische toon wordt overgenomen door Theo Barkel met 'De laatste oorlog' - aliens die als enigen een enorme oorlog hebben overleefd komen naar de enige andere planeet waar ze leven hebben aangetroffen om te zorgen dat de bewoners daarvan niet dezelfde fouten maken als zij. Barkel is in dit soort verhalen op zijn best.
Liefhebbers van de Sergio-verhalen van Jaap Boekestein komen in deze bundel aan hun trekken, want er zijn er maar liefst twee! Heel verschillende verhalen, maar allebei met de barokke beschrijvingen, duidelijk geïnspireerd door de SF van Jack Vance en de schelm/speurder Sergio in de hoofdrol. In 'Perikelen rond de houten totembeesten van Kiez-Büzel' moet hij in een unieke SF-omgeving de verdwijning van een Gouden Haan oplossen. Ik vond het verhaal goed in elkaar zitten en genoot van de wending.
Charles van Wettum zet zijn opmars binnen de Nederlandstalige SF voort door ook in 'Verhalen vertellers' te publiceren en wel met een verhaal uit zijn 'Koepel Goes'-serie: 'Kelder 4'. Jongeren dagen elkaar altijd uit om verder te gaan dan ze misschien willen en zo gaat het in de toekomst ook. Een verhaal met, zoals altijd bij Charles, een menselijke kern.
'Waarom we op een gebroken muur staan, met zwaarden die te roestig zijn om ooit te slapen' is het tweede verhaal van Tais Teng in deze bundel. Anders dan zijn gebruikelijke verhalen en daardoor extra goed - een vertelling die net zo snerpt als de roestige zwaarden. Een pareltje.
Esther Geurts begint een vaste waarde te worden in de bundels van Macc en daar ben ik blij mee. Deze schrijfster weet ook al is ze zelf nog jong mooi doorvoelde verhalen neer te zetten. In 'Zeeën van tijd' snijdt ze het onderwerp van afscheid nemen aan met goed invoelbare personages en een mooi verzonnen wereld.
Eveline van Dienst heeft volgens haar introductietekstje een voorkeur voor spanning met een vleugje gruwel waarin je ook geregeld humor kunt terugvinden. Dat geldt zeker voor haar verhaal 'In de handen geschreven', dat aantoont dat je als iemand je een voorspelling wil doen, je die maar beter helemaal kunt laten uitspreken ...
'Zo precies tussen alles in' van Roger Kilmore was een goed geschreven verhaal vond ik, maar het einde had weinig te maken met de rest van het plot en lijkt erbij te zijn geschreven omdat er geen passend slot bij het werkelijke verhaal kon worden verzonnen. Jammer. (Al was het slot wel mooi gruwelijk).
Een echte 'dark fantasy'/horror leverde Martijn Kregting met 'Uit balans', waar de angst en afkeer hem niet alleen zit in de gruwelijke gebeurtenissen, maar ook in het lot van de onschuldige individuen die gedwongen worden een rol te spelen in een eeuwig drama, waarvan ze niet weten welke kant het goed met de wereld voor heeft ... Vrij lang verhaal, maar ik zat op het puntje van mijn stoel.
Dan was 'Sterrenwacht' van Yvette Hazebroek wel een groot contrast. Een liefelijk verhaal, dat ook voor jonge lezers geschikt zou zijn, waarbij de relatie tussen twee zussen goed is weergegeven en het einde zelfs mij als cynische volwassene deed glimlachen ...
Gé Ansems deed mij ook grijnzen met zijn 'Professoren in de luiers', een verhaal van een rasechte verteller, zoals we dat in de moderne SF en fantasy niet vaak tegenkomen. Iemand solliciteert op een baan die wel heel bijzonder blijkt te zijn ...
'De brug naar de mist' van Anton de Lange was een fantasyverhaal dat leed onder iets te veel bijvoeglijke naamwoorden en iets te uitgesponnen momenten, maar dat me wel wist te boeien. Het einde had echter iets netter afgerond kunnen worden, voor mij voelde het niet helemaal goed afgerond.
Een schrijver naar wiens verhalen ik altijd enorm uitkijk is Karel Smolders en met 'Bekijk het eens anders' stelt hij niet teleur. Techniek die je waarneming verandert en ongewenste zaken uitfiltert is vaker beschreven, maar in deze erg goed geschreven dystopie geeft hij er een wel heel nare draai aan ...
'Struinen tussen de slapers van de bevroren ondiepzee' is de tweede Sergio-vertelling van Jaap Boekestein in deze bundel en opnieuw een leuk uitgedachte zaak. Het verhaal voelde voor mij iets te lag uitgespannen voor het centrale mysterie (is dit het nou? was mijn gevoel), maar de originele omgeving (een overstroomde en vervolgens bevroren arcologie) maakte voor mij veel goed.
Tais Teng levert vervolgens met 'In glanzende barnsteen gevangen' het slotakkoord en ook dit is weer een pareltje van Teng - een verhaal dat niet in de Verhalen van duizend-en-een-nacht had misstaan, maar dat afkomstig is uit de Verhalen van de Miljoen-en-een-nacht ... Het einde is briljant!
Kortom, veel hoogtepunt, maar een paar iets minder goede verhalen, en niets dat bij mij echt in het verkeerde keelgat schoot. Warm aanbevolen voor liefhebbers van korte verhalen in het Nederlandse taalgebied!

Meer recensies van Johan Klein Haneveld