Schrijfgids voor verbeeldingsliteratuur
Ik vond het heel fijn om te ontdekken dat er eindelijk een schrijfgids is gekomen voor de verbeeldingsliteratuur en dat die in duidelijke Nederlandse bewoordingen uitleg geeft aan alles wat er bij het schrijven van fantasy en sciencefiction komt kijken. Het was een verademing om te zien dat dit boek niet vol staat met Engelstalige voorbeelden en termen, maar dat de auteur gewoon Nederlandse terminologie heeft gebruikt en zijn eigen werk heeft geciteerd waar er voorbeelden nodig waren. Dat geeft mij als Nederlandse auteur het gevoel dat wij er ook toe doen, dat we niet altijd overschaduwd hoeven te worden door de Engelse taalwereld.
Bij het bestuderen van dit boekje, moet ik bekennen dat ik het meeste eigenlijk al wist, uit mijn ervaring met het schrijven van fantasy en sciencefiction. Het hoofdstuk dat ik echter vaker zal gaan raadplegen, is het hoofdstuk over compositie en beeldtaal, omdat ik veel houd van symboliek en metaforen en daar wat meer op wil gaan letten voor mijn eigen boeken.
Wat mij in deze schrijfgids ook duidelijk is gebleken, is waar ik verschil van Jasper Polane. Hij is meer een organische schrijver, ik ben meer een planner. Daar is niets mis mee, uiteindelijk zitten alle schrijvers wel ergens op de schaal tussen die twee uitersten in. Alleen zorgde het ervoor dat ik het met sommige adviezen en opmerkingen niet helemaal eens kon zijn, zoals minder tijd besteden aan de voorbereidingen voor een gedegen wereldbouw. Maar ik begrijp waar het vandaan komt, als beginnende schrijvers hier te lang in vast blijven zitten, komen ze niet meer zo gemakkelijk tot schrijven. En dat is natuurlijk waar het om gaat, als schrijver schrijf je verhalen. Zo origineel mogelijk en passend bij jouw unieke kijk op de (fantasy)wereld, de kijk die jij alleen maar kunt hebben vanuit jouw referentiekaders. Ik zal de adviezen wat dat betreft ter harte nemen en proberen extra goed te letten op het een eigen draai geven aan mijn verhalen. Maar volgens mij deed ik dat toch al aardig?
In ieder geval raad ik alle schrijvers in het Nederlands taalgebied aan om deze schrijfgids aan te schaffen, al was het alleen maar om er af en toe eens iets uit te halen wat je kunt gebruiken als je het even niet meer weet.