Zwanenzang

Johanna Lime 28 juli 2024 Auteur
Zwanenzang is een bundel met gevarieerde genreverhalen. Verhalen met sciencefiction, fantasy en horror.
Dit zijn de verhalen:
8. Overdrachtsvlekken
9. De geur van orchideeën
10. Soms weet je het gewoon
11. Gelijkstroom

Een verhaal in een virtuele wereld, verhalen over de liefde en de dood, een verhaal op een vreemde planeet met gevaarlijke flora en fauna, een verhaal over muntgeld en magie, over een waanzinnige koning en vuurmagie, een verhaal over rebellie, een aanstormende wereldramp, een vampierverhaal, een verhaal over iemand op een ruimteschip die een rake beslissing neemt, over een geest die niet door kan.

Bij een verhalenbundel als deze, met allerlei korte verhalen die voor wedstrijden zijn geschrevenen, waarbij allerlei verschillende thema’s zijn gebruikt, kom je er als lezer niet onderuit dat je sommige verhalen beter vindt dat andere. Dat komt door de smaak van mij als lezer, niet door de kwaliteiten van de schrijver. Bij de verhalen van Kelly is er vaak een reden om verder over een verhaal na te denken. Stel dat zoiets mij zou overkomen, hoe zou ik dan reageren? Vaak ook: Ik hoop niet dat mij dit overkomen kan.

Sommige thema’s zijn te herkennen als verhalen van Kelly van der Laan. Als je haar boeken hebt gelezen, weet je het. Er zijn altijd personage die het altijd erg lastig krijgen, er dreigt altijd gevaar, er is spanning en tijdsdruk, vaak zijn er hele goeie actiescènes. Ook herken je de open geest waarmee de werelden worden ontdekt, of het nu in de ruimte is of in een herkenbare situatie op onze wereld, in een computerwereld of zelfs in fantasy, de relaties tussen de personages zijn nooit stereotype. Als lezer valt er veel te bleven.

Persoonlijk vind ik Zwanenzang beter dan de vorige verhalenbundel Verloren zielen, omdat er meer variatie in genreverhalen te vinden is. Verhalen van Kelly horen zeker bij de top van Nederlandse genreschrijvers. Ik raad deze verhalen dus zeer zeker aan om te lezen.

Meer recensies van Johanna Lime