De keuzes van Oliva
Oliva Denora is een boerendochter die opgroeit in een klein dorp op Sicilië in de jaren zestig van de vorige eeuw. Je wordt door de schrijfster Viola Ardone (hoofdrolspeelster is een anagram van haar naam) meegenomen in de bijzonder orthodoxe gemeenschap waar de rol van de vrouw nog ernstig ongelijk is aan die van de man. Het boek begint met een uitspraak die dat weerspiegelt: ‘Een meisje is als een kruik, wie haar breekt moet haar houden’. De jonge Oliva is intelligent en leergierig en denkt zelfstandig na over de regels voor meisjes en vrouwen. Ze vindt er wat van, maar er tegen in opstand komen… dat is niet voor haar weggelegd.
Tot een heftige gebeurtenis haar leven op z’n grondvesten doet schudden. Wat moet Oliva nu doen: zich confirmeren aan wat de gemeenschap van haar vraagt, sterker nog, wat in de wet is vastgelegd. Of nu toch echt in opstand komen?
Het verhaal is zeer beeldend omschreven en volgt de ontwikkeling van een meisje naar een vrouw, ook tekstueel. Dat is knap. Door de korte hoofdstukjes lees je snel door het verhaal heen. Aan het eind kiest de schrijfster voor een stijlwisseling wat ik persoonlijk opmerkelijk vond. Al met al is het een mooi boek geworden, historische fictie gebaseerd op de feiten uit die tijd. Het gaat over familie, tradities, eer, strijd en ontwikkeling. Het weet te boeien en zet je aan denken.