Guillaume, succesvol installateur sanitaires, het leven geleefd zonder liefde te geven.
Rozeke is een familiekroniek over het leven van Guillaume (Gwillem) van Stighelen. Het is een historische roman die de lezer een inkijkje geeft in het leven in de stad Antwerpen tijdens de laatste decennia van de 19e en de eerste decennia van de 20e eeuw. Dit inkijkje krijgen wij vanuit het perspectief van Guillaume.
Guillaume wordt als Gwillem geboren in een arm gezin met eenvoudige maar hardwerkende ouders. Hij is enigst kind en zijn ouders willen voor hem een betere toekomst en willen hem laten studeren. Door de cholera epidemie wordt het gezin de stad uit gedwongen en vertrekken naar moe Roos, zijn oma, die een belangrijke rol zou spelen in het leven van Guillaume. Terug in Antwerpen is het zijn droom en passie om te zorgen dat er nimmer meer zo’n epidemie de stad zou treffen. En de oplossing daarvoor is een buizenstelsel voor de afvoer van het vuile water. Hij wordt loodgieter. En van loodgieter een succesvol installateur.
Wat het boek zo interessant maakt en tegelijkertijd zoveel kleur geeft is hoe het moeilijke karakter van Guillaume zich door de jaren heen verhoud in de relatie tot anderen. Zijn ouders, zijn vrouw, zijn kinderen etc., het is zelden een makkelijke relatie. Guillaume is een kleurrijke maar harde man van buiten. Zeer succesvol maar ook zeer eigengereid. Er is een korte periode dat het hem lukt zijn hart te openen en dat is voor zijn dochter Rozeke. Als zij echter op drie jarige leeftijd bij een ongeluk om het leven komt is zijn hart voorgoed gesloten en vooral zijn zoons en schoondochters moeten het ontgelden.
De auteur is er meer dan in geslaagd de ontwikkelingen van het leven in Antwerpen gedurende ruim 80 jaar bloemrijk kleur te geven aan de hand van het leven van Guillaume. Hij gebruikt daarvoor beeldende taal die doorspekt is met Vlaamse uitdrukkingen en met regelmaat komt er ook de -toen gangbare- Franse taal langs in uitdrukkingen en gezegden. De keuze past in dit boek en in de tijdgeest en voegt zeker wat toe. De keuze die gemaakt is om de geschiedenis te vertellen vanuit de ogen van Guillaume zouden het een eenzijdig boek kunnen maken, maar in die valkuil is de schrijver niet gestapt. Integendeel, zoals ik als zei, Rozeke is een bloemrijke en beeldende kroniek rondom het leven van een indrukwekkend persoon in een tijdsgewricht die aan forse verandering onderhevig is. Een prachtig boek om te lezen.