De macht van Algas
2317 – Marco Kunst keert terug naar zijn geboortegrond of beter wat er over 300 jaar nog van over is. Gelukkig kan hij dat zelf bepalen en krijgen we een lekker avonturenverhaal met veel klassieke elementen van een goed jeugdboek te lezen. Het kaartje op de schutbladen maakt duidelijk dat Walcheren het podium voor dit verhaal is. Maar niet meer zoals wij het nu kennen. De geboorteplaats van de auteur heet dan ‘Vlisse’ en Middelburg wordt ‘Milburg’. Veel plekken op het kaartje zijn makkelijk traceerbaar of zelfs nog identiek aan hoe wij ze kennen: bv. de Peppelhoeve en het Lampsinshuis. Over 300 jaar is het land grotendeels overstroomd. Tessel en Amsterdam hebben hoge muren om hun grondgebied opgetrokken en van Zeeland is eigenlijk alleen Walcheren en een paar wat hoger gelegen delen overgebleven. Er is nauwelijks nog voedselproductie en de macht ligt in handen van enkele grote commerciële bedrijven waarvan de firma Algas er één is. Aan het begin van het verhaal zet een verschrikkelijke storm een groot deel van het eiland onder water. Gelukkig kan Algas heel snel te hulp schieten en overal dammen bouwen en duinen herstellen. Echter tegen een heel hoge prijs. In deze nieuwe situatie moeten de eilanders krom liggen om alles te kunnen betalen. Al snel wordt het de lezer duidelijk dat Algas bezig is om het hele leven naar haar hand te zetten. Vier kinderen staan op om verandering in de situatie te brengen, natuurlijk met hulp uit onverwachte hoek. Wat te denken van heel slimme dieren, van twee gekke ouwe nerds, van de metamorfose van een Algas-aanhanger? Marco Kunst heeft het verhaal slim geconstrueerd qua vorm met het kaartje op de schutbladen en met avatars aan het begin van elk hoofdstuk zodat de (jonge) lezer de perspectiefwisselingen tussen de personale vertellers kan volgen. En qua inhoud met de nodige kliffhangers, met soepele dialogen en met herkenbare emoties. Zo blijft hij heel dicht bij zijn lezers. Zoals reeds gezegd zitten deze klassieke elementen allemaal in dit boek. Het gebruik van die voorspelbare elementen is een van de sleutels voor leesplezier bij kinderen. Veel lezers vanaf een jaar of 10 zullen er dan ook van smullen.