Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een gewaarschuwd Burger is er twee waard!

Joke D. 24 april 2021
In een land zonder vogels is het laatste boek van Harry Kalmer (1956 – 2020), een Zuid-Afrikaans auteur en toneelschrijver. Tegelijkertijd is het het eerste boek van deze schrijver dat naar het Nederlands is vertaald. Voor die vertaling zorgde Rob van der Veer.

Hoofdpersonage Adam Burger – symbool voor ‘de mens’ – vertelt in drie delen zijn verhaal over het leven in een wereld, veranderd door klimaatrampen waardoor vogels verdwenen en de rijken uit het Noorden moeten vluchten naar het zuiden. Een wereld die comfortabel lijkt maar waarin alles gecontroleerd wordt.
‘ Alles wat ook maar enigszins nuanceert, is niet meer in omloop,’ zei je een keer. […] Zolang we ons laten amuseren, geloven we dat we gelukkig zijn.’

Hij leidt samen met zijn vrouw – na de verdwijning van hun dochter – een naamloos bestaan. Tot zijn vrouw omwille van het bezitten van een bijbel, een dodelijke injectie krijgt. Dan wordt hij benadert door het verzet om als arts één van hun mensen te helpen…

In deel één – Fladderen – vertelt Burger afwisselend over het nu en over het verleden terwijl hij zijn vrouw aanschrijft. Zo wordt gaandeweg info vrijgegeven. Dit deel staat bol van quotes en overpeinzingen, het zet je aan het denken en is daardoor veelbelovend.
Kalmer gebruikt korte zinnen, korte alinea’s, korte hoofdstukken en dat valt erg op in het tweede deel ‘Vliegen’. Daar merk je dat hij eveneens toneelschrijver is. Deze schrijfstijl, in combinatie met de erg korte hoofdstukken, verhoogt het tempo waardoor je het boek erg vlot uitleest. Plots bevind je je als lezer in wat een actiefilm lijkt. Hier is geen ruimte voor overdenking. Het is een stijl die niet door iedereen gewaardeerd wordt, maar hij past wel bij de gebeurtenissen en de sfeer van dit deel van het verhaal. De plotwending op het einde laat je even beduusd achter.
Deel drie – landen – bevat weer de twee perspectieven zoals in deel één. Dit deel mocht wat uitgebreider zijn. Er blijven op het einde nog vele vragen onbeantwoord, veel zaken niet verteld.
Maar het is niet de schrijfstijl of uitdieping van karakters die dit boek bijzonder maakt. Integendeel, het lijkt allemaal wat op de vlakte te blijven.
Daarom is het aangeraden de tijd en moeite te nemen wat zaken op te zoeken en te reflecteren over dit verhaal. Wie dat niet doet, mist wellicht veel symboliek en merkt de gelaagdheid die er echt wel in zit, niet op. Er valt veel te ontdekken en te analyseren: namen die verwijzen naar profeten, linken naar de actualiteit, muziek, … Harry Kalmer heeft alles knap overdacht en dat maakt dit een boek met dat ietsje meer. Het verhaal speelt zich af in een niet zo verre toekomst en het is angstaanjagend om te merken hoe plausibel zo’n toekomst is. Het is niet ondenkbaar dat dit soort wereld voor ons in het verschiet ligt.
‘ De democratie werkte niet meer. […] We waren allemaal klaar voor verandering. Welke verandering dan ook.’

Kalmer treedt hier zelf op als ‘profeet’ en waarschuwt ons – het boek is opgedragen aan zijn lezers – voor zo’n wereld. Een verwittiging om kritisch te blijven en niet enkel het eigenbelang na te streven.
‘ Mensen raken overal aan gewend, vooral als ze niet persoonlijk worden getroffen.’
Confronterend want ieder van ons kan die Burger zijn uit het verhaal.
Dat lijkt somber maar tegelijk is er hoop: je hebt altijd een keuze, ook al lijkt het tegendeel waar te zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke D.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur