Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Actuele en relevante roman

Joke D. 16 maart 2022
Staat van ontkenning is de derde roman van auteur en psychiater Erik Rozing. In zijn vorig werk putte hij voor het thema van zijn boeken uit zijn jobervaring. Dat is in dit verhaal anders. De korte inhoud belooft een klimaatroman waarin politieker Astrid in de niet zo verre toekomst, niet alleen de strijd aangaat met het klimaat maar ook met haar gezin. Wie puur omwille van het klimaatthema dit boek gaat lezen kan teleurgesteld worden. Immers lijkt dit onderwerp op sommige momenten naar de achtergrond verdreven. Dat wordt echter goedgemaakt door de aanwezigheid van verschillende andere thema’s en het klimaatthema neemt zijn plaats verder in het boek weer in, waar ook alle thema’s samenkomen. Tussen de stormen en de watersnood door zet Rozing de lezer aan het denken over onder andere (Russische) dictatuur, artificiële intelligentie, privacy, communicatie en genetische manipulatie. Enige nadeel aan deze veelheid aan thema’s is dat er enkele losse eindjes overblijven. De roman mag zich dan in de toekomst afspelen, kort na het verschijnen haalt de werkelijkheid de fictie in. Daarmee mag dit verhaal maatschappijkritisch en actueel genoemd worden. Rozing heeft alles goed overdacht. Dat merk je ook aan de keuze van de namen van de personages, die zijn vaak niet toevallig gekozen. Knap dat ook daar het plaatje klopt.

Dankzij de vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken lees je dit verhaal aan hoog tempo. Door de verschillende perspectieven krijgen we een kijk vanuit de gedachtegang van de verschillende personages, geschreven vanuit de derde persoon waardoor je als lezer veel weet maar voldoende spanning aanwezig is. De personages wekken weinig sympathie maar worden realistisch en herkenbaar weergegeven. Rozing toont hiermee – wellicht dankzij zijn job als psychiater – een uitstekend inzicht in de menselijke gedachtegang. Lange en korte zinnen en dialoog wisselen elkaar aangenaam af. Het is vooral genieten van de vele lange filosofische zinnen en citaten. Die zetten de lezer op pauze en doen nadenken. Mooie vergelijkingen maken het verhaal beeldend. Subtiel aanwezige humor verlicht de zwaarte van de onderwerpen.

Erik Rozing heeft met ‘Staat van ontkenning’ een vlotte roman geschreven die aangenaam is om te lezen maar ook maatschappelijk relevant is. Overeenkomsten met de actualiteit bewijzen dat een degelijke aanpak van klimaat en andere problematieken urgent is. Tijd om uit onze staat van ontkenning te treden.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke D.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur