Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Valt hier iets te eten?

Joke Hendriks 24 augustus 2017

In dit prentenboek bonst er iemand ’s avonds op de voordeur van de kinderboekenschrijfster. Het is de wolf die klaagt over het feit dat wolven altijd de slechteriken zijn. Elk boek staat er vol mee! Daar moet verandering in komen. De schrijfster denkt lang na en komt dan met een oplossing. Samen gaan ze aan het werk. Maar de uitkomst is anders dan ze verwacht.  

Het boek ziet er fris en aantrekkelijk uit. Op de kaft staat een wolf die een aantal konijntjes knuffelt. De konijntjes kijken gelukzalig. De wolf oogt door zijn witte kraag ook onschuldig. Het verhaal valt letterlijk direct met de deur in huis: er wordt aangeklopt bij de kinderboekenschrijfster. Enkele griezelige kinderboekenpersonages staan op de stoep. Griezels als de reus, de heks en het spook willen verandering. Er moet iets aan hun slechte imago gedaan worden. Ze willen dat iedereen hen leuk gaat vinden. Hier kan de schrijfster iets aan doen. De schrijfster denkt er de hele nacht over na hoe ze de wolf kan helpen. ‘De nachten van schrijvers zijn onrustig, want hun personages spoken altijd door hun hoofd.’ De schrijfster gaat aan de slag met het imago en het gedrag van de wolf, dompelt hem bijvoorbeeld onder in een warm bad en laat hem ontspanningsoefeningen doen. Maar dan neemt het verhaal een verrassende wending.  

De boze wolf lust geen konijntjes is een grappig en vrolijk verhaal met daarbij passende tekeningen. De vele details, zoals de teennagels van de wolf en de konijntjes die om een hoek kijken, maken het een prachtig prentenboek. De illustraties van Annick Mason zijn soms paginavullend, soms kleiner. Dit geeft een grappig effect. De kleuren zijn zacht waardoor de wolf nog liever uitkomt. De stijl is een beetje karikaturaal. Ze sluiten goed aan bij de tekst van Christine Naumann-Villemin die vaak over sprookjesachtige dingen schrijft. Kinderen die van humor houden zullen er erg van genieten, omdat er veel grappige dingen op de tekeningen te zien zijn en het verhaal anders is dan verwacht. Deze onverwachte wending zal kleine, wat banger aangelegde kinderen misschien wel laten schrikken.  

Dit prentenboek past erg goed bij de aanstaande Kinderboekenweek. Het thema ‘griezels’ is op een grappige manier behandeld. Ook is het leuk dat het werk van een kinderboekenschrijver als onderwerp gekozen is. Iets om ook apart aandacht aan te besteden in lessen of gesprekjes met kinderen.  

Het boek is geschikt voor (niet bange) kinderen in de leeftijd van vijf jaar. Bij het voorlezen kan de voorlezer er samen met het kind veel plezier aan beleven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Hendriks

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur