Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Geen lot uit de loterij

Joke Simmelink 06 juli 2017

Verliefd zijn op je beste vriend die jou natuurlijk niet ziet staan. Een eeuwig gebroken hart omdat je ouders gestorven zijn toen je heel klein was. Denken dat je weet wat je wilt, maar toch verrassende beslissingen nemen. Ja, dat klinkt als ongeveer 50% van alle YA-romans van de laatste jaren. In Het lot trekt Jennifer E. Smith een blik clichés open die wel vermakelijk zijn, maar op geen enkele manier vernieuwend.  

Zoals in elke goede YA-roman heeft ook Het lot een simpel uitgangspunt: de achttienjarige Alice koopt een lot voor de achttiende verjaardag van haar beste vriend Teddy. Een lot waarop toevallig de hoofdprijs van miljoenen en miljoenen blijkt te vallen. Zullen de bergen geld Teddy veranderen? Zal hun vriendschap ooit nog hetzelfde zijn? En weet Alice zijn liefde te winnen of valt ze misschien zelf voor een ander? Het zijn de typische vragen die Smith oproept tijdens de eerste paar hoofdstukken. Verder gooit ze nog een homoseksuele neef-annex-pleegbroer in de mix, de zenuwslopende keuzestress van het zoeken van een goede universiteit en nog een handvol andere herkenbare tienerproblemen. Dat leest lekker weg, maar echt bijzonder is het allemaal niet.  

Wel moet gezegd worden dat Smith dit soort verhalen duidelijk met gemak uit haar mouw schudt. Het gemak waarmee haar zinnen in elkaar overgaan, ze kleine cliffhangers opwerpt wanneer je aandacht dreigt te verslappen en ze haar personages stuk voor stuk een ontwikkeling laat doormaken… Daarin ligt het kenmerk van de meester van het YA-genre. Geen wonder dat haar boeken succes hebben. Ze doet het goed op de bestsellerslijsten met vrolijke kaften en titels als Happy mail, The Comeback Season, You Are Here en This is what happy looks like. Smiths boeken zijn ook nog eens in 31 andere talen dan haar moedertaal Engels te lezen... Je zou zeggen dat haar boeken dus standaard met kop en schouders boven de rest van haar genre uit moeten steken.  

Het grootste probleem van het boek is misschien wel het gebrek aan een grote ramp. Alice heeft haar ouders verloren aan kanker en een auto-ongeluk, maar dat is intussen al negen jaar geleden. De worsteling om weer in geluk te gaan geloven is mooi, maar is niet genoeg voor een compleet boek. De wereldschokkende gebeurtenis uit Het lot is natuurlijk het winnen van de miljoenen. Er wordt gedurende het boek vaak de suggestie gewekt dat Teddy niet om kan gaan met zoveel geld. Pagina’s lang wacht je tot het misgaat. Raakt hij zijn miljoenen kwijt? Wordt hij zo gebruikt door anderen dat hij zichzelf kwijtraakt? Verandert hij compleet van karakter? Misschien wordt hij zelfs wel beroofd! Het is flauw om het slot te verklappen, maar een waarschuwing is misschien op zijn plek: verwacht niet te veel. Het boek is te zeer feel good en zoetsappig om écht nare dingen in het heden te laten gebeuren.  

Wat betreft de schrijfstijl en verhaalopbouw van Het lot behoort Smith zeker tot de betere schrijvers. Dat Margot Reesink een uitstekende Nederlandse vertaling heeft afgeleverd, helpt natuurlijk ook flink bij het leesplezier. Dat alles neemt helaas niet weg dat Alice, Teddy en Leo geen personages zijn die het collectieve geheugen van fervente lezers ingaan. Alice is geen Hazel en Teddy zeker geen Augustus. Nu voelt het misschien ook niet helemaal eerlijk om alle personages af te zetten tegen die uit het veelgeprezen meesterwerk van YA-koning John Green, maar dat is uiteindelijk wel het niveau waar alle andere schrijvers aan moeten voldoen om een meesterwerkje af te kunnen leveren. Hoe vermakelijk Het lot ook is, het is geen Een weeffout in onze sterren.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Simmelink

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur