Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een geslaagd vervolg in een spannende fantasyserie

Joke Simmelink 29 juni 2017

Let op: deze recensie bevat spoilers over deel 1 - Sneeuw als as

In het tweede deel van de ‘Sneeuw als as’-trilogie van Sara Raasch krijgt de lezer waar hij op zat te wachten. Meer magische koninkrijken, intriges, geheime liefdes, zoektochten, machtsvertoon en natuurlijk vooral meer Meira, Theron en Mather. In het vorige deel werd het koninkrijk Winter eindelijk bevrijd uit de klauwen van de verdorven heerser Angra uit Lente. Helemaal vrij zijn de Winterianen in IJs als vuur nog niet, met de hete adem van Cordell in hun nek. Weten Meira en haar vertrouwelingen de vrede te bewaren?  

In Sneeuw als as maakten we kennis met een hele nieuwe betoverde wereld. Vier seizoenskoninkrijken – hun namen spreken voor zich – en vier Ritmekoninkrijken: Ventralli, Yaim, Cordell en Paisel. De heerser van elk rijk heeft een zogenaamde geleider, waarmee hij of zij magie kan aanwenden om het volk te helpen. Meira was er in Sneeuw als as al achter gekomen dat zij geen ring, staf, bijl of medaillon nodig heeft om magie te gebruiken. Een heel boek lang probeert ze te verbergen dat ze zelf de geleider van Winter is geworden. Erg veel heeft ze daar helaas niet aan, want de magie doet lang niet altijd wat zij wil. Die innerlijke strijd duurt van de eerste tot de laatste pagina. Beetje lang, want na honderd pagina’s is het echt wel duidelijk hoe zwaar ze het heeft.  

Raasch trakteert ons op meer dan alleen een kijkje in Meira’s moeilijke leven. Enkele hoofdstukken zijn geschreven vanuit Mather. De vraag is natuurlijk waarom ze daarvoor kiest. Een nieuwe invalshoek, meer afwisseling, of misschien een heel andere reden? Fans van het genre YA-fantasy herinneren zich vast het einde van de serie ‘Divergent’ van Veronica Roth – die serie was van één van de vele voorbeelden waaruit maar al te duidelijk blijkt dat een nieuw perspectief niet altijd even veel goeds betekent voor het hoofdpersonage. Al vrij vroeg in IJs als vuur is er goede reden om te betwijfelen of Meira het eind van het boek levend zal halen. Het feit dat er nu ook de optie is dat deel drie over Mather zal gaan, maakt IJs als vuur extra spannend.  

De plot zelf zit wat minder sterk in elkaar. In het eerste deel was er een duidelijk doel: Winter bevrijden. Ook het middel was helder: koning Angra verslaan. In deel twee is dit doel een stuk minder eenduidig: Winter beschermen. Hoe bescherm je een koninkrijk? En misschien nog wel belangrijker: tegen wie? En met welke bondgenoten? Er wordt in elk geval weinig gevochten en veel gepraat. Naast goedgeschreven dialogen en een paar gevechten, bestaat het boek voornamelijk uit innerlijke monologen en visioenen. Erg veel van het goede. Vooral als je er bij het omslaan van de laatste pagina achter komt dat je nog verrassend weinig hebt geleerd over de geschiedenis van de acht koninkrijken en hun magie, terwijl het boek voornamelijk daarover gaat.  

Ook Theron is weer van de partij, de lieve Cordellaanse prins die tegen zijn vader in opstand kwam in Sneeuw als as. In het vervolg blijkt hij meer op zijn vader te lijken dan Meira in eerste instantie dacht. Het gevolg: honderden pagina’s waarin Meira in tweestrijd is over haar gevoelens voor Theron en Mather. Dat is goed nieuws, want juist die typische tienergevoelens maakten in het eerste boek van Meira een herkenbaar figuur. Ook nu zorgen de intriges op liefdesgebied – ook als het gaat om enkele van de bijfiguren – voor een licht zwijmelgehalte. Dat kon het boek goed gebruiken, want verder gebeurt er weinig vrolijks.  

IJs als vuur doet niet onder voor het eerste deel, is vlot geschreven en prima vertaald door Louise Willenborg. Wat betreft de karakterschets van de verschillende personages is dit vervolg een mooie verbetering, maar de overkoepelende verhaallijn is een stuk minder intrigerend en Raasch blijft iets te veel hangen in Meira’s gedachten. Juist haar onbezonnen acties maakten het eerste deel tot een wervelwind waar je niet uit kon en wilde ontsnappen. Meira’s ontwikkeling naar een meer evenwichtige en in zichzelf gekeerde koningin is geloofwaardig, maar maakt haar ook saaier. Gelukkig laat het einde weer volop ruimte voor het vervolg Bevroren nacht dat najaar 2017 in de schappen zal liggen.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Simmelink

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!